Foto links en omslag: Meulenhoff Boekerij

Libelle Leesclub: wie is auteur Kristin Harmel?

Door Marlies Picavet

Kristin Harmel schrijft al sinds haar zestiende en heeft er dus al een rijkgevulde carrière opzitten. Momenteel publiceert ze vooral historische romans, vaak met een link naar de Tweede Wereldoorlog. We vertellen je graag wat meer over deze fascinerende auteur!

Wie is Kristin Harmel?

Als je houdt van de romans van Heather Morris, zullen de boeken van Kristin Harmel je ongetwijfeld ook kunnen boeien. Maar wie is Kristin eigenlijk?

In het kort

Naam: Kristin Harmel

Geboren op: 4 mei 1979

Nationaliteit: Amerikaans

Gezinssituatie: Getrouwd met Jason. Samen hebben ze een zoontje, Noah, van 6 jaar oud.

Schrijft sinds: 1995

Het leven van Kristin Harmel

Kristin Harmel is een rasechte Amerikaanse: ze werd geboren in Massachusetts en bracht haar jeugd door in Ohio en Florida. Dat schrijven in haar bloed zat, werd al snel duidelijk: op haar zestiende was ze al in dienst bij een lokaal magazine in Florida, waar ze aan sportverslaggeving deed. Haar specialisaties? Baseball en hockey.

Journaliste in hart en nieren

Toen het tijd werd om een studierichting te kiezen, hoefde Kristin niet lang na te denken: ze besloot journalistiek en Spaans te gaan studeren aan de Universiteit van Florida. Toen ze haar diploma in handen had (met grootste onderscheiding dan nog wel), ging ze meteen aan de slag als schrijver en verslaggever bij gerenommeerde bladen als People en Men’s Health. Daarnaast werkte ze ook mee aan de Amerikaanse ochtendshow The Daily Buzz.

Als journaliste was Kristin voortdurend op zoek naar nieuwe verhalen, en die vond ze niet alleen in Florida: ze woonde ook een tijdje in Californië en verhuisde op een bepaald moment zelfs naar Parijs, net als collega-auteur Janet Skeslien Charles.

Gefascineerd door de Holocaust

Als jonge tiener las Kristin het dagboek van Anne Frank, een werk dat een immense indruk op haar heeft gemaakt. Doorheen haar jeugd en jonge jaren als volwassene, lieten de gruwelen en hartverscheurende verhalen van de Holocaust haar niet los. Haar eerste romans waren tamelijk luchtige chicklits, maar Kristin voelde dat ze een andere kant moest opgaan, en besloot zich te verdiepen in de Tweede Wereldoorlog.

Zolang er sterren aan de hemel staan, haar eerste roman over de Holocaust, verscheen in 2012, en sindsdien heeft elke roman die ze schrijft wel een link met die periode. Voor elk werk doet ze – zoals het een gelauwerde journaliste betaamt – grondig onderzoek, vaak in de vorm van persoonlijke gesprekken met getroffen families.

Persoonlijk geluk

Kristin is getrouwd met Jason, en sinds zes jaar is hun gezinnetje uitgebreid met een koddig zoontje, Noah. Door de coronacrisis bleef hij een jaar thuis van school, wat natuurlijk een pittige uitdaging is voor een gezin met twee werkende ouders. Maar, zo zegt Kristin, er was ook een mooi voordeel aan verbonden: ze heeft Noah zelf leren lezen, en daar is ze als taalminnende mama ontzettend trots op.

Wat je misschien nog niet wist over Kristin Harmel

 • Verhalen schrijven is haar grootste passie, maar ze houdt ook van koken, wijnproeven en bezoekjes aan Disneyland met haar zoon.
 • Haar grootste literaire helden? Anne Frank, Ernest Hemingway en F. Scott Fitzgerald.
 • Als achtjarige was ze geobsedeerd door de rij van Fibonacci, een wiskundige reeks die ze ook gebruikte in Het boek van verloren namen.

De boeken van Kristin Harmel: iets voor jou als…

 • de persoonlijke verhalen achter historische gebeurtenissen je fascineren
 • je houdt van boeken waaraan een grondige research is voorafgegaan
 • je de romans van Heather Morris ook al verslonden hebt

Onze top 5

Dit zijn 5 van onze favoriete romans van Kristin Harmel:

 • Het boek van verloren namen (oorspronkelijk The Book of Lost Names. EAN: 9789022591536)
 • Ik wist het al (oorspronkelijk The Life Intended. EAN: 9789022579299)
 • Een dichtbij verleden (oorspronkelijk The Winemaker’s Wife. EAN: 9789022588116)
 • Zolang er sterren aan de hemel staan (oorspronkelijk The Sweetness of Forgetting. EAN: 9789022594629)
 • Jij kan me helpen (oorspronkelijk The Room on Rue Amelie. EAN: 9789022582701)

Nog meer inspirerende boekentips? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!


Wijze woorden van de auteur

Schrijvers hebben altijd hun speciale en unieke manier om universele gevoelens en gedachten te verwoorden. Enkele quotes van Kristin die je aan het denken zetten:

“Eens je verliefd bent geworden op boeken, kan hun aanwezigheid je overal thuis doen voelen, zelfs op plekken waar je anders nooit zou aarden.”

(uit ‘Het boek van verloren namen’)

“Volgens mij is het iets heel menselijks om te wensen dat mensen die niet meer in je leven zijn, terug zouden komen.”

(uit ‘Ik wist het al’)

“Ik heb altijd al verhalen verzonnen, en ik schep genoegen in het ritme van taal en de kans om beelden te creëren met woorden.”

(eigen citaat)

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content