Foto links: Getty Images. Omslag: Ambo|Anthos / Dwarsligger

Libelle Leesclub: wie is auteur Nicci French?

Door Marlies Picavet

Zoals je misschien weet, schuilen achter de auteursnaam Nicci French niet één, maar twee getalenteerde schrijvers! We vertellen je graag wat meer over dit fascinerende duo.

Wie is Nicci French?

Nicci French is de samenvoeging van de namen van het Britse schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French. Maar wie zijn deze auteurs eigenlijk?

In het kort

Naam: Nicola ‘Nicci’ Gerrard en Sean French

Geboren op: 10 juni 1958 en 28 mei 1959

Nationaliteit: Brits

Gezinssituatie: Getrouwd sinds 1990. Samen hebben ze twee dochters. Nicci heeft ook nog een zoon en een dochter uit een vorig huwelijk.

Schrijft sinds: Sean sinds 1993, samen sinds 1997

“De brainstorms, de voorbereiding, de research: dat doen we allemaal samen. Maar het schrijven zelf gebeurt volledig apart”

Het leven van Nicci French

Nicci groeide samen met haar broer en twee zussen op in Worcestershire, een graafschap in centraal Engeland. Sean werd geboren in Bristol (in het zuidwesten van Engeland), en was de oudste van drie broers. Ze studeerden allebei Engelse literatuur aan de gerenommeerde universiteit van Oxford, maar liepen elkaar er nooit tegen het lijf.

Eerste jobs en een leven vóór elkaar

Voor Nicci voltijds auteur werd, werkte ze als docent literatuur in Londen en Los Angeles. Ze richtte het vrouwenblad Women’s Review op en werd daarna zelf freelancejournalist. Ook Sean werkte als journalist sinds hij op de universiteit een schrijfwedstrijd had gewonnen.

Toen ze allebei bij New Statesman werkten, een Brits cultureel en politiek magazine, leerden ze elkaar kennen. Ze trouwden in 1990. Daarvoor was Nicci al eens getrouwd geweest. Tijdens dat eerste huwelijk kreeg ze een zoon en een dochter, Edgar en Anna. Sean en Nicci kregen samen ook nog eens twee dochters: Hadley en Molly.

Samen leven, samen schrijven

Nicci en Sean hebben een heel apart schrijfproces: in tegenstelling tot de meeste andere schrijversduo’s schrijven ze volledig los van elkaar. Het brainstormproces en alles wat voorafgaat aan het eigenlijke schrijven, gebeurt wél samen, maar vanaf dan ‘scheiden hun wegen’. Ze schrijven om de beurt een hoofdstuk en passen niets van de andere aan uit respect.

Die manier van schrijven heeft hen geen windeieren gelegd: ondertussen publiceerden ze samen al meer dan 25 psychologische thrillers. Hun bekendste werken zijn ongetwijfeld de boeken in de Frieda Klein-reeks, een serie over de gelijknamige psychoanalytica.

Wat je misschien nog niet wist over Nicci French

  • Hun kinderen zijn altijd een van de eersten die hun boeken mogen lezen. Al mogen ze meestal niet te veel feedback verwachten: een kort “Ik vond het goed” is al een fantastisch teken.
  • Of ze weleens ruzie maken? Natuurlijk! Een goed huwelijk draait volgens de twee om het constructief oplossen van onenigheden.
  • Als Nicci de slaap niet kan vatten, heeft ze wel een héél speciale manier om de tijd te verdrijven: ze duikt in haar keukenkasten en bakt alles waar ze op dat nachtelijke moment zin in heeft.

De boeken van Nicci French: iets voor jou als…

  • je helemaal weg bent van psychologische thrillers
  • je op zoek bent naar pageturners die je in een mum van tijd uitleest
  • de romans van Karin Slaughter je ook kunnen bekoren

Onze top 5

Dit zijn 5 van onze favoriete romans van Nicci French:

1

De gunst

De gunst

Oorspronkelijk The Favour. EAN: 9789026357688

2

De verborgen glimlach

De verborgen glimlach

Oorspronkelijk Secret Smile. EAN: 9789041424389

3

Dinsdag is voorbij

Dinsdag is voorbij

Oorspronkelijk Tuesday’s Gone. EAN: 9789041424365

4

Onderhuids

Onderhuids

Oorspronkelijk Beneath the skin. EAN: 9789026343018

5

Tot het voorbij is

Tot het voorbij is

Oorspronkelijk Until It’s Over. EAN: 9789026344374


Nog meer inspirerende boekentips? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!


Wijze woorden van de auteur

Schrijvers hebben altijd hun speciale en unieke manier om universele gevoelens en gedachten te verwoorden. Enkele quotes uit de boeken van Nicci French die je aan het denken zetten:

“Het echte leven is een overschat concept”

(uit ‘Dinsdag is voorbij’)

“Het is wat het verlies in je losmaakt dat je wanhopig maakt, niet het verlies op zich”

(uit ‘Denken aan vrijdag’)

“Het geheugen is een leugen, een creatieve handeling, een flinterdun schild tegen de waarheid”

(uit ‘Wie niet horen wil’)

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content