Lucht je hart

Door De Redactie

Soms moet je je hart eens kunnen luchten. Maar als de laatst druppel jouw emmer heeft doen overlopen, kan het al eens lastig zijn om correct te blijven. En dan vallen er woorden die niet zo bedoeld waren. Met deze 7 tips kan je je hart verstandig luchten.

copywrite beeld: sxc

  • Wat wil ik bereiken met mijn opmerkingen of commentaar? Heb je echt iets op je lever of ben je enkel even geïrriteerd? Bedenk eerst wàt je kwijt wil en hoe je de boodschap eerlijk kan overbrengen. Ben je gewoon geïrriteerd? Schrijf je commentaar op en scheur het papiertje in stukken. Dan heb je hart gelucht zonder potten te breken.
  • Val niet in herhaling. Wie vaak dezelfde opmerkingen naar iemand's hoofd blijft slingeren, bereikt enkel doveman's oren. Soms is 1 opmerking veel efficiënter en zal je meer bereiken.
  • Doe het niet om te kwetsen. Sommige opmerkingen kunnen heel erg kwetsen. Pas op met hoe je dingen verwoordt, zelfs als je behoorlijk over de rooie gaat. Kwetsende woorden kan je niet meer wegvegen, en de kans is groot dat je woorden op een dag als een boomerang terugkomen.
  • Wat is je boodschap? Je opmerkingen komen beter over als ze helder geformuleerd zijn. Sleur er ook geen feiten bij die niets met het voorval te maken hebben, maar die je al lang van je hart wil. Het valt niet mee om duidelijk te zijn in boos-modus, maar probeer het toch maar. Je zal er meer mee bereiken.
  • Draai niet rond de pot. Les 1 voor slecht-nieuwsgesprekken: gooi de boodschap zo snel mogelijk op tafel. Dat geldt zowel voor kwade als emotionele boodschappen.
  • Hou het waardig. Verlaag jezelf niet, probeer niet té hard te roepen of te schreeuwen. Praat niet alleen met scheldwoorden. Het doet je boodschap te niet en nadien zal jij je enkel nog gegeneerd voelen in plaats van opgelucht.
  • Gebruik geen fysiek geweld. Gebruik nooit je lichamelijke kracht om je boodschap te onderstrepen. Vechten, slaan, aan de haren trekken, krabben, schoppen, … het is écht ontolereerbaar. Hou het bij beschaafde woorden.

Is je hart na een goed gesprek nog niet gelucht. Laat je gevoelens even rusten, misschien kom jij of de andere na een tijdje tot inzicht en kan je de brokken weer lijmen.

Partner Content