Mag je je kind slaan als het stout is geweest?

Door De Redactie
Er heersen nogal wat taboes rond het slaan van kinderen. Sommige mensen vinden dat een kind geen kwaad ondervindt van af en toe een tik, anderen vinden het onaanvaardbaar.
Het argument van de voorstanders is meestal dat ze vroeger zelf ook klappen kregen en dat het de gehoorzaamheid ten goede komt. Toch is het niet slecht om even stil te staan bij de volgende redenen om je kind niet te slaan.

Allereerst, het zal je kind geen jeugdtrauma’s bezorgen als het eens een klap heeft gehad. Maak je ook geen zorgen als het eens voorkomt dat je jouw kind slaat. Zorg gewoon dat het slaan geen algemene straf wordt als je zoon of dochter iets verkeerd doet.
Je kind altijd straffen door te slaan zal negatieve gevolgen hebben op lange termijn, en het zal niet helpen om slecht gedrag af te leren.

Het helpt niet.

Het kind slaan zal het gedrag tijdelijk doen stoppen, maar er wordt geen alternatief aangeboden voor ander gedrag. Als het kind niet weet waarom het wordt geslaan of hoe het zich anders moet gedragen zal een klap geen effect hebben. Ze zullen de klap willen vermijden, maar niet weten hoe ze het anders kunnen doen. Beter is om in zo’n situatie boos te reageren, tonen dat je er niet mee kan lachen en uitleggen dat je wil dat het er in het vervolg anders aan toegaat.

het veroorzaakt ander slecht gedrag.

Bij een kind zal er een automatische reactie komen om te vermijden dat het slaan zich zou herhalen. Helaas zal dit zich niet uiten in een perfect gehoorzaam kind, maar een kind die zich niet laat betrappen. Het gedrag zal voortgaan maar enkel wanneer jullie het niet zien en het leert dus om jullie als ouders te manipuleren.

Het zal verkeerd blijven hangen.

Een kind dat geslaan werd zal enorm schrikken. Het zal ook lang onthouden dat het werd geslagen, maar niet waarom dat was. Het zal de angst en de schrik zijn die opgeslaan wordt in het geheugen. Als je dus denkt dat het heeft geholpen omdat je kind het slechte gedrag niet meer vertoont is dit slechts een vertekend beeld. Het kind handelt uit angst en niet omdat het ‘goed’ wil doen.

Het leert kinderen conflicten oplossen met geweld.

Slaan zal acceptabel worden voor het kind, en de drempel om zelf agressief te reageren naar vriendjes of vriendinnetjes zal lager zijn. Als ze zien dat slaan helpt om iets op te lossen gaan ze dat zelf ook proberen. Los problemen daarom altijd op door goed uit te leggen wat er mis is aan het gedrag en waarom het mis is. Zo leer je dat praten helpt.

Het zal je kind verwarren.

Natuurlijk leer jij het kind dat slaan, bijten en schoppen verkeerd is, maar plots doe je het zelf. Voor een kind is dit verwarrend. Ouderen mogen slaan en kinderen niet?!

De morele waarden ontwikkelen niet.

Ok, toegegeven, dat klinkt wel heel dramatisch. Een kind zal niet achter blijven op moreel gebied omdat het geslaan is, het zal dus wel nog altijd weten wat goed en slecht is, maar door op die manier te straffen werk je niet op het morele level. Zoals hierboven al gezegd zal het kind niet handelen ‘om goed te doen’, maar om de straf te vermijden. Je moet je kind dus leren wat goed en slecht is om de morele waarden op te bouwen.
Ook de capaciteiten om mee te voelen met iemand en dus op die manier empathie te vertonen worden niet meegegeven door te slaan. Je voelt zelf niet met je kind mee als je het pijn doet.

Zien is leren.

Als het kind veel in contact komt met geweld en het ook zelf ervaart zal het dit ook zelf kopiëren. Kinderen worden al genoeg op jonge leeftijd blootgesteld aan geweld op tv, in videogames, enzovoort. Als er thuis dan ook nog geweld gebruikt wordt zal het geweld beginnen zien als iets normaal en het zelf ook meer beginnen toepassen. Het leert letterlijk om te roepen, te manipuleren, te slaan en om door angst iemand te controleren.
Dat is niet de boodschap die we onze kinderen willen meegeven, toch?

Hoe dan wel?

Je moet je kind straffen bij storend gedrag, maar doe dit op een aangepaste manier. Neem het kind stevig vast, spreek het streng aan en kijk het recht in de ogen. Het zal doorhebben dat het menes is en dat het gedrag echt niet door de beugel kan. Heb je je reflexen toch niet kunnen bedwingen of is er toch een slag geweest, vertel dan nadien eerlijk tegen je kind dat je wat overdreven hebt omdat je heel erg kwaad was, en dat het niet de bedoeling was. Door eerlijk te zijn en je kind menselijk te behandelen zal het zien dat niemand perfect is, en dat je daar soms ook voor moet uitkomen. Het kind zal de slag dan ook niet ervaren als mishandeling.

Partner Content