Mannen & emoties: minister-president Kris Peeters

Door De Redactie
Een interview over emoties, daar moet minister-president Kris Peeters (48) toch even van slikken. Maar uitdagingen zijn er om aan te gaan. En de belofte "dat hij zijn best zal doen" maakt ons des te nieuwsgieriger.

Quote van de week: "Ik zou genereuzer willen zijn in de liefde"

 

 

Verdriet

Stel dat we u een emotionele-intelligentie-test zouden voorleggen, welke emotie zou daar dan het meest naar voor komen?

“Wat ik bij mijzelf een sterke emotie vind, is verdriet. Mijn vader is totaal onverwacht gestorven. Hij was niet ziek. En opeens was daar een telefoontje van het ziekenhuis dat hij overleden was. Een hartaanval. (stilte) Geen afscheid kunnen nemen, is moeilijk. Beseffen ook dat alles tijdelijk is. Dat je vroeg of laat iedereen moet loslaten, vind ik een moeilijke gedachte. Tijd verslindt alles, ook diegenen die mij dierbaar zijn. En ik kan daar niets aan doen. Daar ben ik nog niet mee in het reine.”

Liefde

Bent u genereus in de liefde?

“Ik zou genereuzer willen zijn. Ook daar is de controle van de geest op het hart altijd aanwezig. Totale overgave, nee, dat ken ik onvoldoende. Mijn verstand zal nooit volledig buiten werking gezet worden. Met de jaren gaat het beter. En ik probeer eraan te werken. Ik ben natuurlijk ook jong geweest. Toen liet ik mij misschien wat meer gaan.”

Geluk

Uw werk is uw passie. Maar maakt die passie  u ook gelukkig?

“Ik doe mijn werk graag, maar het is elke dag knokken. En er zijn momenten waarop ik denk: het loopt goed. Maar het gebeurt evenzeer dat ik me afvraag in welke metier ik in hemelsnaam ben gestapt. Maar ik heb mij geëngageerd en ik ga ervoor. Opgeven is iets dat ik godzijdank nog niet veel heb moeten doen. Ook al is het soms misschien verstandig om op te geven.”

Boosheid

Bent u vlug boos?

“Ik denk het niet. Ik kan wel scherp uit de hoek komen. Terwijl ik dan van mijzelf vind dat ik me nog heb ingehouden. Al zullen anderen misschien zeggen: ‘nu was hij echt kwaad’. Niet dat ik begin te roepen. Ik kan met een paar woorden tikken uitdelen. Spijtig genoeg. Achteraf ben ik dan kwaad op mezelf, vraag ik me af waarom het nodig was om zo scherp te zijn.”

Lees het volledige interview met minister-president Kris Peeters in Libelle 51 (23 december 2010)

Partner Content