Mijn Dorp: ontdek alles over Tongeren, de oudste stad van België

In Tongeren, de oudste stad van België, heerst een supergezellig dorpsgevoel. De stad is vooral bekend van het Gallo-Romeins museum, maar er valt nog veel meer te beleven. Redactrice Lynn gaat samen met lezeres Fabienne én de Libelle Wandelzoektocht – die je deze week bij je Libelle vindt – op ontdekking!

Welkom in Tongeren

Tongeren ligt in het zuiden van de provincie Limburg en telt in totaal zo’n 30.000 inwoners, waarvan ongeveer 16.000 in de stadskern. Daarnaast heeft de stad ook heel wat deelgemeenten: ‘s Herenelderen, Berg, Diets-Heur, Henis, Koninksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren en Widooie.

De eerste stad van ons land

Tongeren ten tijde van de Romeinen

Dat de Romeinen een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Tongeren, is alomtegenwoordig in de stad. Wie alles te weten wil komen over het ontstaan van Atuatuca Tungrorum, de benaming van Tongeren toen de Romeinen de stad hadden gesticht, is in het Gallo-Romeins museum alvast aan het juiste adres.

Met behulp van meer dan 2.000 objecten, interactieve tentoonstellingen en educatieve kinderprogramma’s word je ondergedompeld in het leven ten tijde van de Romeinen. Daarnaast kun je zelfs in de inkomhal van het museum een reconstructie van drie personen zien die 2.000 jaar geleden in Tongeren hebben gewoond. Op basis van DNA-stalen die ze vonden tijdens opgravingen, was het mogelijk om een levensechte reconstructie te maken.

Archeologische vondsten

Niet alleen het Gallo-Romeins museum loodst je door de geschiedenis, ook in het Teseum, dat zich naast de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bevindt, ontdek je alles over het verre verleden van Tongeren. Je vindt er heel wat religieuze kunstschatten in zilver en goud, maar ook een archeologische site onder de grond met nog oude muren, funderingen en andere vondsten die alles vertellen over het leven meer dan 2.000 jaar geleden.

Hedendaagse kunst

Naast z’n rijke geschiedenis vind je in Tongeren ook heel wat hedendaagse kunst. Zo is er ‘The Lily Pond’, een kunstwerk van Hans Op de Beeck. Het stelt een weerspiegelende vijver voor (al komt er geen water aan te pas) met daarop altijd bloeiende (bronzen) lelies.

In stadspark De Motten vind je dan weer ‘Roman Riots’, een kunstwerk van Nadia Naveau. Het beeld moderne interpretatie aan de Centauromachie, een Grieks mythisch gevecht dat vaak opduikt in de kunst van de Klassieke Oudheid. Je kunt het bezichtigen vlakbij restaurant Retro Velinx, dat zich ook in het stadspark bevindt.

Uitgestrekte natuur

Tongeren heeft niet alleen een wondermooie stadskern, maar ook een prachtig stukje natuur waar het heerlijk wandelen en fietsen is. De Kevie is een natuurreservaat van zo’n 35 ha groot en loopt langs de Jeker. Je kunt zelf een wandeling uitstippelen, of één van de bewegwijzerde wandelpaden volgen.

Download hier onze Libelle Wandelzoektocht!

Wil jij zelf op verkenning gaan in Tongeren? Download dan zeker onze wandelzoektocht: een handige leidraad die je langs de mooiste plekjes van de stad gidst, en de vragen en antwoorden maken je wandeling éxtra leuk!

Klik op de afbeelding om de wandelzoektocht te downloaden.

 

Meer doen in Limburg:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!