Mijn Dorp: op verkenning in het historische Veurne

De prachtige historische gebouwen in en rond het centrum van Veurne verklappen het meteen: dit is een stad waar veel geschiedenis aan vasthangt. Maar dat is lang niet alles wat het mooie Veurne te bieden heeft. Lezeres Régine laat je graag kennismaken met haar geliefde geboortestad. 

Welkom in Veurne

Veurne ligt in het westen van de provincie West-Vlaanderen en telt zo’n 12.000 inwoners, verdeeld over 10 deelgemeenten. Ondanks het kleine inwonersaantal wordt Veurne wel gezien als een van de centrumsteden van de Westhoek, net zoals Ieper, Poperinge en Diksmuide.

Kuieren door het historisch centrum

Dat Veurne een monumentale stad is, merk je meteen als je rondkijkt op de Grote Markt. Je hebt er zicht op de huizen met trapgevels, die nu dienst doen als eet- en drinkgelegenheden, het stadhuis, het landshuis met de belforttoren (hier bevindt zich de toeristische dienst en lopen tentoonstellingen), de Sint-Niklaaskerk, de Vleeshalle en het Spaans Paviljoen. Het is heerlijk om over de markt te kuieren en de indrukwekkende gebouwen te bewonderen of te bezoeken. Let wel: de toren van de Sint-Niklaaskerk is wegens onderhoudswerken pas toegankelijk vanaf 2021.

Net naast de Grote Markt vind je het stadspark met de Sint-Walburgakerk. De kerk werd na een brand opnieuw opgebouwd en zou oorspronkelijk nog een tweede toren krijgen, maar die werd nooit afgewerkt. De onvoltooide Westertoren heeft dienst gedaan als opslagplaats voor buskruit, daarna werd het een citerne en tijdens de oorlog werd het door de Veurnenaars gebruikt als schuilplaats. Wil je graag een kijkje nemen in de kerk? Hier vind je alle informatie.

Groen in de stad

Naast historische gebouwen en een idyllisch stadspark vind je in Veurne ook heel wat groene oases terug. Zo is er het Vaubanpark, waar je heerlijk kunt wandelen over de heuvels en langs de waterpartijen. In de zomer kun je, afhankelijk van het weer, een verfrissende duik nemen in de zwemvijver en worden er tal van wateractiviteiten georganiseerd, zoals een sup- of kajaktocht.

De stad organiseert ook tal van gratis fiets- en wandeltochten mét gids of voor wie er graag zelf op uit trekt is er de Stadswandelroute. Deze route van 4,6 km loodst je langs de topbezienswaardigheden van Veurne en is bewegwijzerd met ijzeren klinknagels op de grond. Zo weet je steeds welke weg je moet volgen.

Ook leuk om te ontdekken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!