Niet te missen: Stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN

Dit najaar wordt in Mechelen het startschot gegeven van het twee jaar durende stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN met als thema ‘recht en rechtvaardigheid’. Een breed onderwerp ingevuld door theater, muziek, tentoonstellingen en kunst in en rond de straten van de Maneblussers.

400 jaar rechtspraak

In 1616 vestigde de Grote Raad zich in het Hof van Savoye in Mechelen. Het werd dé plek waar de gewone burger naar toe kon wanneer men in beroep wou gaan tegen een plaatselijke rechtbank. Het werd het hoogste rechtsorgaan van de Nederlanden en al gauw stond de stad bekend om de plek waar recht zegevierde.

Met OP.RECHT.MECHELEN. viert Mechelen 400 jaar rechtspraak in dat Hof en stelt de fundamentele vrijheden waarop onze samenleving gebouwd is centraal. Iets wat vandaag actueler is dan ooit.
Via het rijke cultuuraanbod wil het stadsfestival in al haar diversiteit de begrippen recht en rechtvaardigheid emotioneel vertalen voor het grote publiek.  Daarin is plaats voor humor, verwondering, ontroering en wellicht soms ook verbijstering.

Het recht is van iedereen

Het festival duurt maar liefst twee jaar en het programma zit vol interessante, leerrijke en ontspannende activiteiten voor iedereen. Een kleine greep uit het aanbod:

1. OOG

Voel je je nog voldoende gezien? We hopen van wel, want zien en gezien worden is niet meer zo evident in onze samenleving.

De kunstinstallatie OOG laat je plaatsnemen in een levensechte iris van ruim vier meter doorsnede, die wordt bevestigd aan een gebouw. (3 in totaal) Je wordt op een stoel doorheen een opening in de gevel gereden en kijkt – hangend in de lucht – uit over Mechelen. Dan sluit de pupil. Met animatie en muziek word je meegenomen voor een intieme tocht. Je krijgt niet alleen de samenleving vanuit een ander perspectief te zien, maar ook je menszijn.

Van 14.09 tot 06.11, Kazerne Dossin – Sanoma (ingang Bar Marie) – Campus Kruidtuin, € 7,5.

2. Maat voor Maat

De theatervoorstelling ‘Maat voor Maat’, een tragikomedie van Shakespeare, speelt tien keer om 20.30u in de binnentuin van het Hof van Savoye. Als er één productie is die je niet mag missen, is het deze in de historische binnentuin van het prachtige Hof.

In 2016 is het de 400ste verjaardag van Shakespeares overlijden en dat wordt wereldwijd herdacht. ‘Maat voor Maat’ is een tragikomedie over machtswellust, godsdienstfanatisme en hypocrisie. Het stuk draait om rechtvaardigheid en gratie bij het al dan niet uitvoeren van de doodstraf voor overspel. Die tragiek en ernstige toon wisselt Shakespeare af met humoristische scènes.

Van 14.09 tot 18.09 & 21.09 tot 25.09, 20.30u, Hof van Savoye, € 20-18

3. Inflatable Refugee

 Na passages in Venetië en Kopenhagen zoekt de Inflatable Refugee zijn geluk op in Mechelen. Net als de vluchtelingencrisis is deze opblaasbare vluchteling van zes meter hoog erg grootschalig. Het is moeilijk om je ogen voor hem te sluiten. In zijn ogen rust een verweesde blik: wat zal er met hem gebeuren? Slechts één ding is zeker: van september tot begin november dobbert hij van de Haverwerf naar het Stadhuis en het Cultuurplein. Inflatable Refugee is meer dan een uitnodiging tot bezinning, het is een wake-upcall.

10.09: Aankomst Haverwerf waar hij blijft dobberen tot oktober. In oktober en november is z’n ligplaats het binnenplein van het Stadshuis en het Cultuurplein.

Weet jij waarom voorlezen zo goed is voor een kind?

Zin om in een goed boek? Lees hier onze tien aanraders.

Partner Content