Naar de ideale energieleverancier

Door De Redactie

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Maar weet je niet goed waar te starten?

Stap 1 – Prijzen vergelijken

Bij de zoektocht naar de ideale energieleverancier is het interessant om prijzen te vergelijken. Hou daarbij zeker rekening met deze zaken:

  • De prijzen van elektriciteit en aardgas kunnen vast of variabel zijn. Vaste prijzen verhogen of verlagen niet, maar variabele prijzen veranderen naargelang de markt(omstandigheden).
     
  • Als de nettarieven wijzigen, rekenen sommige leveranciers dit door op je energiefactuur. De energieprijs wordt niet aangepast als de energieleverancier een contract aanbiedt met een vaste "all-in"-prijs.

Stap 2 – Soorten stroom

Niet alleen de prijzen, maar ook de soort stroom is van belang bij de leverancierskeuze. Er bestaan twee groepen:

  • Grijze stroom of niet-duurzame energie: de elektriciteit wordt opgewekt door fossiele brandstoffen en is niet milieuvriendelijk.
  • Groene stroom of duurzame energie: de elektriciteit wordt opgewekt door hernieuwbare energiebronnen en is milieuvriendelijk.

Let op: er zijn leveranciers die 100% groene of grijze stroom aanbieden maar er zijn er ook die voor de helft groene en de helft grijze energie leveren.

Stap 3 – Duur van het contract

Je kan twee soorten contracten afsluiten: één van onbepaalde duur en één van bepaalde duur. Het eerste contract kan je op elk moment opzeggen, maar er is een bepaalde opzegtermijn, bijvoorbeeld 10 maanden. Het contract van bepaalde duur loopt voor 1, 2 of 3 jaar en wordt stilzwijgend verlengd voor diezelfde periode als er niet opgezegd wordt. Om dit contract op te zeggen moet je een opzegtermijn inplannen van 2 tot 3 maanden.

Stap 4 – Klantvriendelijkheid

De klant(on)vriendelijkheid van de energieleverancier kan doorslaggevend zijn bij het maken van je keuze. Controleer daarom of de leverancier goed bereikbaar is, snel reageert, klachten correct behandelt en genoeg informatie verschaft over je factuur en de energieprijzen.

De V-Test: snel en simpel

Op de site van de VREG kan je een test doen die op basis van het huidige verbruik de beste formule voor jouw gezin berekent. Je kan de test doen op www.vreg.be.

 

Bron: Libelle

 

 

 

Partner Content