Natuur stimuleert creativiteit
Het lijkt evident, maar het is nu pas wetenschappelijk bewezen: wilde natuur stimuleert de creativiteit. Onderzoek wees eerder al uit dat een wandeling in de natuur het leesvermogen en het kortetermijngeheugen verbetert, maar het effect op creatieve vaardigheden werd nog nooit onderzocht.
Voor het onderzoek van de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Utah in de VS werden 56 proefpersonen op een meerdaagse tocht gestuurd. Tijdens hun wandeling hadden ze geen toegang tot elektronische communicatiemiddelen. Na afloop van de wandeling bepaalden onderzoekers het creatief denkvermogen van de deelnemers met de Remote Associates Test, een klassieke maatstaf voor creatief en probleemoplossend denken. De resultaten waren verpletterend: na hun avontuur scoorden de wandelaars tot anderhalve keer beter dan de groep die de test aflegde zonder natuurwandeling.
Of de verhoging van creativiteit te wijten is aan de verhoogde blootstelling aan de natuur of aan een verminderde blootstelling aan technologie (of een combinatie daarvan), is niet geweten. Een uitleg zou te vinden zijn in het feit dat ons brein overschakelt op een standaard modus wanneer we dagdromen of wandelen. Die standaard modus is betrokken bij het creatieve denkproces. Pas als we ons concentreren, schakelen we over op een andere modus die minder plaats laat voor creativiteit.
Door onze hoogtechnologische en snelle maatschappij is het moeilijk om onze gedachten uit te zetten en de standaard modus in te schakelen. Waarom een blootstelling aan wilde natuur daar wel bij helpt is niet helemaal duidelijk. Maar volgens de onderzoekers spelen de gevolgen van de positieve emotionele invloed en de rust die we vinden in de natuur daar een grote rol in.
Lees het volledige bericht op www.natuurbericht.be. Wil je de natuur in trekken? Download je wandelplannetjes op www.natuurpunt.be.