Nu in huis halen: de kerstster

Door De Redactie

Breng kleur in je interieur met een kerstster of poinsettia. Verkrijgbaar in vuurrood, maar ook in een heleboel andere kleuren.

Bloem van kerstavond

De poinsettia of Euphorbia pulcherrima, behoort tot de familie van de (giftige) wolfsmelk. De plant komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en meer bepaald uit Mexico, waar hij bekend staat als 'Flores de Noche Buena' of de bloem van kerstavond. Het is er geen potplant, maar een heester die tot een meter hoog kan worden.

Verborgen bloemetjes

Niet de kleurrijke (meestal rode) schutbladeren van de poinsettia vormen de bloem. De bloem van de poinsettia is klein en onopvallend en bevindt zich te midden van de schutbladeren. Die kunnen alle nuances van rood vertonen, van zalmroze tot felrood, maar je vindt ook witte, gele en roze variëteiten. Nieuwe soorten zijn vaak bont geschakeerd en kunnen ook getande of golvende schutbladeren hebben.

Toverkleuren

Poinsettia's bloeien van oktober tot januari (als ze goed verzorgd worden soms zelfs nog langer). In de zomer worden de schutbladeren groen. Wanneer je de plant gedurende meerdere weken dagelijks 12 uur in het donker zet, zullen ze opnieuw rood verkleuren.

Hoe verzorgen?

  • Poinsettia's houden van een warm plekje met veel licht, maar niet van rechtstreeks zonlicht.
  • Ze zijn erg gevoelig voor lage temperaturen, let dus op wanneer je ze vervoert.
  • Geef je poinsettia liever niet te veel water, hij houdt absoluut niet van natte voeten.
  • Je hoeft je poinsettia na aankoop maar één of twee keer bij te mesten.
  • Wil je je kerstster als snijbloem gebruiken, dompel dan het uiteinde van de steel eventjes in kokend water of haal het even door de vlam van een kaars. Zo voorkom je dat het melkachtige sap weglekt, want dan zou de bloem snel verwelken.

Partner Content