Nu planten, straks kleur in je tuin

Door De Redactie

Lobelia en vlijtig liesje gaven heel de zomer het beste van zichzelf. Tijd voor iets anders! Met de juiste planten geven je bloembakken heel de herfst én winter een fleurige toets aan je tuin...

Bloemenweitje?

Wie graag wat fleurigs tussen het gras ziet verschijnen, kan er hyacinten (of andere bolgewasjes) tussen planten. Vul aan met identieke bloembakken maar dan met Muehlenbeckia met minuscule, lichtgroene blaadjes.

Blauw gras

Als de beplanting strak mag of moet zijn, dan is blauw schapengras (Festuca glauca) een goede keuze. Niet alleen omwille van de uiterst smalle, blauwgroene blaadjes maar ook door de groeiwijze in een dichte, bolronde po. Laat een strakke, rechte pot met die groeiwijze contrasteren.

Winterbasis

Juniperus "Repanda" is een kruipende, wintergroene dwergjeneverbes (tot 25 cm hoog). De ideale basis dus voor de beplanting van een winterbloembak, om naar believen met andere kleuren aan te vullen.

Skimmia anders

Skimmia kennen we vooral met roomkleurige of rozige bloemtrossen, maar er zijn ook cultivars met dikke groenige bloemen. Skimmia confuse "Kew Green" is er zo eentje.

Rood lust groen blaadje

Klimop mag dan al een gewone plant zijn, hij zorgt snel en zonder problemen voor fris groen in de bloembak. Groen dat hier het fellle rozerood van parelbes en winterheide een beetje tempert en dat sierlijk over de bloembakrand naar beneden hangt.

De boom in

Het bijzondere aan deze Acer Palmatum Marlo, een compact groeiend heestertje, is dat zowel het oude als het jonge blad bontgekleurd zijn in een mengeling van roze, groen en wit. Die kleur wordt in het najaar nog intenser. Heel mooi in een pot of kuip.

Uitbundig

Voor wie najaar en winter wat bonter mogen, is de chrysant een prima keuze. De lichtroze bloeiende cultivar doet het uitstekend bij het felroze van Erica darleyensis. Ook de sterk uiteenlopende bloeiwijzen – rond bloemhoofdjes bij de chrysant, lange bloeiaren bij de heide – geven een mooi resultaat.

Thee en kruiden

Minder bekend dan Skimmia maar absoluut de moeite is bergthee. De leerachtige, groene blaadjes verkleuren in het najaar mooi purperbruin. De bloei is onopvallend, maar de helderrode bessen zijn dat des te meer. Hier zijn beide planten – ze geven voorkeur aan lichtjes zure grond en wat schaduw – verrassend gecombineerd met een compact groeiend kussentje tijm.

Blaadjes, draadjes en bessen

Als je gaat voor wit en zilvergrijs – kleuren die echt bij najaar en winter passen – zijn de beplanting- en combinatiemogelijkheden heel uitgebreid. Let er wel op in één bak voldoende variatie in blad- en bloemvorm te voorzien, zodat de beplanting niet één onoverzichtelijk, waarig geheel wordt. Hier is het contract tussen de draadvormige blaadjes van Calocephalus, de viltige, zilvergrijze blaadjes van wit askruid (Senecio cineraria of Cineraria) en de bessen van Pernettya heel geslaagd.

Rijtje in bloei

Beplant, voor een strak en hedendaags effect, bijvoorbeeld eens een vierkante betonnen schaal met rechte rijtjes Cyclamen coum en Calocephalus. De grillige, zilvergrijze draadjes van dat plante, passen uitstekend bij de zilvergrijze tekening op het cyclaamblad en contrasteren ook mooi met het sneeuwwit van de bloemen.

Tekst: Cecilia Debacker, Bloembakken en styling: Lieve Buysse (Lieve Bloemen, 09-3490892), Foto's: Stefan Jacobs

Partner Content