Op een leuke manier aan je goeie voornemens werken met Wii Fit U

Door De Redactie

Kerstmis was fantastisch, het verdict van de weegschaal allesbehalve. Méér dan een kilo aangekomen en de moed zakt me in de schoenen. Tijd om weer iets fanatieker met de Wii Fit U te gaan spelen en het nieuwe jaar vol goede moed en zonder een spannende broek te starten. En oh, voor ik het vergeet: mijn evenwicht is pakken beter maar nog niet perfect. Nog een beetje verder oefenen dus.

Wist je dat je tussen 1 november 2013 en 31 januari 2014 kun je de 31 dagen te gebruiken proefversie van Wii Fit U gratis downloaden in de Nintendo eShop. Hiermee kun je het spel 31 dagen uitproberen, geteld vanaf de eerste keer dat je de software op je Wii U speelt. Om het spel te spelen heb je een Wii U spelcomputer met breedband verbinding nodig en ook een Balance Board. Misschien heb je al zo'n board van een eerder Wii Fit-spel, anders kun je het apart aanschaffen. Meer info hierover vind je hier .

19 jaar ouder

Zoals ik vorige keer al vertelde moet je om te starten eerst een Wii Fit U profiel aanmaken. Hoe dat concreet in z’n werk gaat lees je [LINK_TEXT id=3]. Vorige week bleek dat mijn Wii Fit U leeftijd 42 jaar was. Mijn lichaam was maar liefst 19 jaar ouder dan het werkelijk was. Consternatie alom én plots was ik héél gemotiveerd om wat oefeningen op de Wii Fit U te doen.

In [LINK_TEXT id=4] lees je hoe je een trainingscoach kunt kiezen en hoe je je houdingen kunt bijsturen met de Mirror Mode.

Kalkoen en kroketjes

Na al die kalkoen en kroketjes wou ik eens weten hoe m’n lichaam eraan toe was. Ik ging op het Balance Board staan en startte met de ‘Bodytest’, want ik was benieuwd of er veel veranderd was. En ja hoor: méér dan een kilo erbij! Slik! Mijn Fit Meter Coach deed me in elk geval stilstaan bij de oorzaak van mijn gewichtstoename. In mijn geval: teveel gegeten. Daarna kreeg ik tips om er wat aan te doen: bijvoorbeeld trager kauwen zodat ik sneller een verzadigd gevoel zou krijgen.

Bij Wii Fit U zit ook een Fit Meter. Het kleine toestelletje registreert je activiteiten, hoeveel calorieën je hebt verbrand, en heel veel meer, waar je ook bent.

Lekker fit

Na de ‘Bodytest’ laadde ik de gegevens van m’n Fit Meter op die ik vorige week had gedragen. Dit was heel eenvoudig door de Fit meter naar de GamePad te richten en een toets ingedrukt te houden. Daarna verschenen de statistieken op de Wii Fit U. Op mijn grafiekjes kon je heel duidelijk afleiden wanneer ik ’s ochtends naar het station wandelde, spurtte naar de trein om m’n aansluiting te halen, naar kantoor liep én met de trap naar de tweede verdieping ging. Overdag waren er veel periodes met weinig beweging. ’s Avonds ging het beter. Erg handig om je bewegingspatronen te analyseren en te verbeteren.

The Big Apple

Ik stelde meteen ook een challenge of een doel in. Je kunt namelijk een leuke bestemming kiezen en dan worden jouw dagelijkse kilometers omgezet in een parcours op jouw gekozen locatie. Ik koos bijvoorbeeld New York en had met mijn kilometers van die twee dagen al Central Park bereikt. Het beeld van de bruisende Big Apple werkte motiverend om meer te bewegen en daardoor sneller mijn bestemming te bereiken.

Op maat

Met Wii Fit U kun je ook ingeven hoeveel calorieën je wilt verbranden of hoe lang je wilt trainen, en de Wii Fit U geeft je een oefeningencircuit op maat. Je kunt een kant-en-klare routine kiezen om je doelen te bereiken, of je eigen programma samenstellen uit de tientallen beschikbare oefeningen. Je kunt ook kijken aan welke lichaamsdelen je het meest hebt gewerkt, en trainingsoefeningen kiezen die zich specifiek op bepaalde lichaamsdelen richten. Ik ben totaal uit evenwicht, dus ik moest dringend nog wat werken aan mijn balans.

Puffen en zweten

Sporten met Wii Fit U wordt nóg leuker als je je ervaringen kunt delen met lotgenoten. Daarvoor is Miiverse er. Het is een netwerkdienst die Mii-personages gebruikt om spelers dichter bij elkaar te brengen. Zo kan ik met andere sportievelingen delen hoe hard ik sta te puffen op het Balance Board in de woonkamer, bijvoorbeeld. En de anderen kunnen net hetzelfde doen. Hoe werkt het? Zet je Wii U-systeem aan en je Mii-personages betreden onmiddellijk WaraWara Plaza. Daar zie je Mii-personages van over de hele wereld rondwandelen. Ik vond er ook mijn collega die net als ik een Wii Fit U uittestte. Met het touchscreen van de GamePad kon ik haar via een (uitgeputte) smiley laten zien dat ik bekaf was. Telkens je op de HOME-knop drukt, kun je een bezoekje brengen aan het Miiverse.

Jeugdigheid

Vorige week las je dat ik het veld 'Wii Fit U Routines' eens ging uitproberen. Hier lees je nu het resultaat. Ik startte met de Yoga Three, een yoga-oefening waarbij je op één been staat met je armen in de lucht en waarbij je je evenwicht moet houden. Geen koud kunstje voor een stuurloos persoon als ik en ik viel van het Balance Board. Ik boekte dan wel vooruitgang, maar het is met mondjesmaat.

Daarna volgde opnieuw de Half Moon Pose. Die had ik eerder al eens gedaan. Midden in de oefening verloor ik mijn evenwicht en ik besloot om even te pauzeren. Mijn trainingscoach – hij weet alles- liet me toch even weten dat ik beter geen pauze nam en niet mocht opgeven. Zijn aanmoediging werkte en ik ging door. Deze keer met de Single Arm Stand. Ik moest even connecteren met een afstandsbediening voor deze oefening. Het doel: gaan liggen op mijn rug terwijl ik de afstandsbediening in de lucht hield en dan moeiteloos weer opstaan. De kcal bleven eraf vliegen!

Op naar 2014

Wii Fit U is de geknipte manier om thuis, in de vertrouwde omgeving van je woonkamer, te werken aan je houding en je conditie. Daarom staat het nu met stip bovenaan op mijn verlanglijstje. In 2014 maak ik geen loze beloftes meer om meer in het park te gaan joggen of een eindje te gaan fietsen. Vanaf nu is Wii Fit U mijn atletiekpiste, mijn yoga-mat ofwel mijn complete work-out, altijd en overal beschikbaar.

Waar kun je Wii Fit U downloaden?

Wil je dit spel zelf eens uitproberen? Als je Wii U met internet verbonden is staat er automatisch al een Wii Fit U icoontje in het menu. Je hoeft dan alleen op het icoontje te klikken en dan wordt alles stap voor stap uitgelegd. Als je liever een fysieke versie hebt geen probleem, het spel is nu ook verkrijgbaar in de winkels samen met de Fit meter.

Meer informatie over Wii Fit U vind je op de website: nintendo.be/wiifitu

Partner Content