Open Monumentendag: wie, wat, waar, wanneer?

Door De Redactie
Voor de 23ste editie van Open Monumentendag werd het thema 'Conflict' gekozen. Op zondag 11 september openen in heel Vlaanderen maar liefst 193 steden en gemeenten hun deuren voor het grote publiek. Rondom de monumenten wordt een gevarieerd programma met vele leuke activiteiten opgebouwd. Zeker eens de moeite waard! Ook voor jongeren!

En wat zit er voor de jongeren bij?

Monumenten bezoeken saai en dus niets voor jongeren? Fout gedacht. Open Monumentendag zet 3 projecten speciaal voor jongeren in de aandacht.

• Un(der)cover

Ben je een journalistiek/artistiek type? Dan is deze actie zeker iets voor jou. Open Monumentendag en AmuseeVous gaan samen op zoek naar 10 jonge, ethousiaste reporters tussen 16 en 26 jaar oud. De uitverkorenen gaan undercover op Open Monumentendag en brengen nadien op een creatieve manier verslag uit van hun ervaringen. Uncover de mysteries van het Vlaamse erfgoed door middel van proza, poëzie, foto’s, filmpjes,… Kortom: je mag je helemaal laten gaan. De resultaten zullen te zien zijn op de website van Open Monumentendag en AmuseeVous.

Meer info over dit project vind je op:
http://openmonumentendagundercover.wordpress.com  (blog van de geselecteerden)
www.facebook.com/openmonumentendag

• JEF moNUment

Ben je tussen 8 en 16 jaar oud en hou je er van om landschappen en monumenten op een originele manier op de gevoelige plaat vast te leggen? Dan kan je meedoen met JEF moNUment, georganiseerd door het FotoMuseum. Je kan je foto inzenden vanaf begin augustus tot en met 8 november. Deelnemers en bezoekers kunnen dan stemmen op hun favoriete foto. De beste inzendingen zullen beloond worden met een leuk prijzenpakket van Lucas Creativ en Fnac. Wil je eerst nog een beetje ervaring opdoen? Geen probleem. Het FotoMuseum organiseert gratis JEF moNUment workshops op Open Monumentendag (11 september).

Meer info vind je hier:
www.openmonumenten.be/jongeren/jefmonument  (hier kan je je foto inzenden)
www.openmonumenten.be  en www.fotomuseum.be  (lesideeën voor het lager en middelbaar onderwijs)

De workshops gaan doorlopend door op het volgende adres van 14u tot 17u: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen

• OMDjunior

Het monumentenfeest stopt niet na Open Monumentendag! Voor scholen is er OMDjunior. Een aantal deelnemende steden en gemeenten openen hun monumenten nogmaals voor klassen. De activiteiten zijn uiteenlopend: zoek-, fiets- en ontdekkingstochten langs de lokale monumenten worden bij de vleet georganiseerd.

Meer info vind je op:
www.openmonumenten.be/jongeren/omdjunior

Meer info over het thema ‘Conflict’ en andere praktische zaken vind je op:
http://www.openmonumenten.be/thema-conflict  

Partner Content