Weekendtip: bezoek de mooiste erfgoedsites tijdens Open Monumentendag 2021
Nog geen weekendplannen? Zondag 12 september openen honderden erfgoedsites in Vlaanderen hun deuren voor de jaarlijkse Open Monumentendag. HΓ©t ideale moment om Vlaanderens mooiste onroerende erfgoed te gaan ontdekken.
Inclusie en diversiteit
De 33ste editie van Open Monumentendag staat dit jaar helemaal in het teken van inclusie en diversiteit. Aan de hand van verschillendeΒ activiteiten,Β kunstprojecten en stadswandelingen op maat willen de organisatoren en deelnemers erfgoed toegankelijk maken voor iΓ©dereen in onze samenleving, ongeacht leeftijd, etniciteit, geslacht, geaardheid, inkomen enzovoort.
Wat mag je zoal verwachten tijdens Open Monumentendag 2021?
Meer dan 400 monumenten openen aanstaande zondagΒ hun deuren gratis voor het publiek. Check zeker de evenementenpagina’s per stad, want voor sommige activiteiten is inschrijven vereist. Bekijk hier de kaart om te zien wat er allemaal te doen is in jouw buurt.
Aangepaste erfgoedwandeling in Diksmuide
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Lovie is een vzw die kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt. Speciaal voor Open Monumentendag ontwikkelden ze Stadslink+, een bingostadswandeling waarmee ze op een voor hen begrijpbare manier kennis kunnen maken met een aantal erfgoedlocaties. Tijdens de wandeling passeer je onder meer Het Begijnhof,Β waar De Lovie vzw woonondersteuning biedt.
- Waar? Tussen 10 uur tot 17 uur kun je de wandeling gratis afhalen bij de toeristische dienst van Diksmuide: Stadhuis, Grote Markt 6, 8600 Diksmuide.
Ontdek het reilen en zeilen binnen een Protestantse Kerk
De Protestantse Kerk in Landen opent zondag haar deuren om bezoekers een blik te gunnen in het kerkleven van protestanten. Tijdens dit begeleid bezoek ontdek je bijvoorbeeld hoe anders het protestantisme is en welke verschillen of gelijkenissen er zijn met andere stromingen binnen het christendom.
- Waar? Van 12 uur tot 18 uur in deΒ Protestantse Kerk Landen – Sint-Gilliskapel,Β Rumsdorpstraat t.h.v. Doelstraat, 3400 Rumsdorp (Landen)
Van gemengde hoeve tot paardenpaleis
De hoeve Leiedal bestaat al sinds 1740. Een deel van de huidige stallen op het domein dateert nog uit die tijd. Intussen telt de ruiterclub Domein Leiedal meer dan 350 leden tussen 5 en 75 jaar, en werd in 2007 ook de vzw Hippo Leiedal opgericht met als doel om andersvaliden te laten paardrijden. Tijdens Open Monumentendag kun je er terecht voor rondleidingen, ponyritten en huifkartochtjes (beperkt, voorrang voor andersvaliden) en een historische presentatie met medewerking van Heemkundige werkgroep Bissegem.
- Waar? Van 10 uur tot 18 uur op Domein Leiedal, Kruiskouter 50-54, 8501 Bissegem (Kortrijk).
Bezoek het Rijksarchief in Antwerpen
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Pellagie van Antwerpen stad (@pellagie_van_antwerpen_stad)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Na bijna 16 jaar renoveren is het sprookjesachtige belle Γ©poque-gebouw van het Rijksarchief in Antwerpen eindelijk weer open voor het publiek. Ter gelegenheid van Open Monumentendag zullen de bezoekers uitzonderlijk ook een blik kunnen werpen in de archiefdepots en de ruimten die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn. Iedereen is welkom, maar vooraf reserveren is wel verplicht (03 236 73 00).Β Rondleidingen zijn voorzien om 10 uur, 11 uur, 12 uur, 13 uur, 14 uur, 15 uur, 16 uur en 17 uur.
- Waar? Van 10 uur tot 17 uur in Rijksarchief Antwerpen, Door Verstraeteplaats 5, 2018Β Antwerpen
Architectuurwandelingen in Antwerpen en Gent
Zin in meer?Β Immogalerij ‘ImmodΓ΄me’ lanceerde een gratis podcastreeks met architectuurwandelingen in Gent en Antwerpen. Stadsgidsen Alex Elaut (Antwerpen) en Eugeen Roegiest (Gent) geven je een uitvoerige en boeiende uitleg over architecturale parels in de regio, van de Tentoonstellingswijk en het eclectische Zurenborg in Antwerpen tot het Miljoenenkwartier in Gent.
De routes duren gemiddeld drie kwartier tot één uur. Indien je even wil rusten of langer bij een woning of gebouw wil blijven stilstaan, dan kun je op de pauzeknop drukken. Ideaal om op jouw eigen ritme op pad te gaan! Alle podcasts en wandelroutes vind je hier.
Meer uittips:
- Uitstap van de week: een West-Vlaamse bergwandeling
- Ontdek alles over Tongeren, de oudste stad van BelgiΓ«
- 14x de mooiste stadsparken van Vlaanderen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!