Opvoeden is… voor iedereen anders

Door De Redactie

Soms zoek je (tevergeefs) naar die ene gouden tip over opvoeden . Maar een handleiding met antwoorden voor alle opvoedingssituaties bestaat niet. Opvoeden is steeds zoeken naar wat best past bij jou en je kinderen.

Opvoeding is immers voor iedereen anders. Wat werkt bij het ene kind, lukt daarom niet bij een andere. Kinderen zijn al van bij de geboorte verschillend . Ze ontwikkelen een eigen temperament en persoonlijkheid . Opvoeden is dan ook steeds zoeken naar wat best past bij je kinderen.

Opvoeden is ook zoeken naar wat bij je past als ouder. Want net als kinderen, verschillen ook ouders van elkaar. Wat voor de ene ouder goed werkt, kan bij een andere ouder helemaal niet werken. Ligt jouw hart op de tong of ben je eerder een stil persoon? Hou je van regelmaat en structuur of vind je dat maar niets? Sta je er alleen voor? Of heb je veel steun van familie? Woon je in het centrum of overal ver vandaan? Allemaal dingen die mee bepalen hoe jij je best voelt bij het opvoeden van je kinderen.

Eén manier van opvoeden bestaat dus niet: je kan bij het opvoeden van kinderen niet spreken over wat juist of niet juist is. Opvoeden is dus steeds een zoeken naar wat best werkt voor je kind en voor jezelf als ouder. Dat is de boodschap van de Week van de Opvoeding 2012: van 16 tot en met 23 mei .

In Vlaanderen hebben heel wat organisaties aandacht voor jou als ouder en opvoedingsverantwoordelijke. In de Week van de Opvoeding zetten ze je in de bloemetjes.

Benieuwd naar wat in jouw buurt georganiseerd wordt? Neem een kijkje op www.weekvandeopvoeding.be.

Heb je vragen over opvoeden , wil je informatie of gewoon je ervaringen delen met andere ouders? Als ouder hoef je er niet alleen voor te staan. Er is heel wat opvoedinformatie beschikbaar op internet of in tijdschriften en boeken. Ben je geen lezer? Ongetwijfeld worden ook in jouw buurt voordrachten georganiseerd waar je vrijblijvend kunt gaan luisteren.

Je kunt ook steeds een vraag stellen aan Groeimee.be, de opvoedingslijn of langs lopen in een opvoedingswinkel of ander aanbod opvoedingsondersteuning. Voor meer informatie, surf naar www.groeimee.be.

Bron: zappybaby.be

Partner Content