Ouder-kind yoga: de voordelen op een rijtje

Op zoek naar meer qualitytime voor jou en je kind? Dan is ouder-kind yoga misschien wel de ideale activiteit voor jullie. Jo Verbruggen van yoga- en massagepraktijk Yojoma in Vosselaar legt uit wat een uurtje samen bewegen kan betekenen voor jou en je kleine spruit.

We hebben het druk, druk, druk. Na het werk moeten we vaak nog een waslijst aan (huishoudelijke) taken afwerken. Er blijft maar weinig tijd over om nog echt te genieten van je gezin, laat staan dat je een moment vindt voor jezelf.

Volgens Jo ligt daar de grootste troef van ouder-kind yoga. Het is een sportieve bezigheid voor jezelf en je kind, maar het is ook een kans om die tijd samen door te brengen.

Hoe werkt het?

Ouder-kind yoga is een vorm van yoga waarbij mama’s en papa’s samen met hun kind bewegingen uitvoeren. Jo spreekt over een sport waarbij geen doel vooropgesteld wordt. “Kinderen moeten niet winnen, of een bepaald dansje uit het hoofd kennen. Hier volgen ze gewoon een les en de volgende keer doen we iets anders.”

Focus op samenwerking

“De bewegingen zijn op kinderniveau, maar zijn in tegenstelling tot andere yogavormen veel meer gefocust op samenwerking”, vertelt Jo. Ouder en kind moeten elkaar ondersteunen om de houdingen aan te houden.

Kleuters

De lessen bij Yojoma zijn voornamelijk gericht op ouders met kleuters tussen  2,5 en 6 jaar. Sommige cursussen starten vanaf drie jaar, terwijl andere sessies zich richten op iets oudere kinderen, vanaf bijvoorbeeld vijf jaar.

De voordelen

Omdat we spreken over yoga op kinderniveau, is het geheel niet al te intensief. De grootste troeven van ouder-kind yoga zitten hem volgens Jo dan ook niet zozeer in het fysieke aspect: “Voor ouders vind ik het belangrijk dat ze ontdekken hoe ze op een andere manier met hun kind kunnen omgaan. Voor kinderen is het een manier om te werken aan hun zelfvertrouwen en vertrouwen in andere mensen, ook al zijn dat hun ouders. Yogabewegingen doen op en onder elkaar is toch iets compleet anders dan knuffelen in de zetel.”

Is het een oplossing voor hyperactieve kinderen? “Vergis je niet, een energiek kind zal niet rustig uit de les komen, maar een heel rustig kind kun je wel iets energieker krijgen door het meer zelfvertrouwen te geven via de oefeningen.”

Zelf eens proberen?

In België vinden steeds meer ouder-kind yogalessen plaats. Geïnteresseerd? Neem een kijkje bij een yogapraktijk in jouw buurt, of hou de pagina UiTmetVlieg in de gaten. Die biedt het hele jaar door een mooi overzicht van aankomende yogacursussen en -workshops, voor zowel kinderen als families in Vlaanderen.

Bron: Yojoma Vosselaar

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content