Padden ontwaken uit winterslaap: actie paddenoverzet van start!

Door De Redactie

In de tweede helft van februari, wanneer de weersomstandigheden goed zijn, ontwaken duizenden padden uit hun winterslaap en gaan ze op weg naar hun voortplantingspoel om voor het nageslacht te zorgen. Die tocht is niet zonder gevaar; de padden lopen een groot risico om doodgereden te worden wanneer ze ’s avonds in het donker de Vlaamse wegen proberen over te steken. En dat is precies waar de vrijwilligers van Natuurpunt hen al enkele jaren mee helpen: de paddenoverzet!

Koudbloedig

Padden zijn koudbloedig en slapen de hele winter aan een stuk door. Hun lichaamstemperatuur hangt af van de omgeving. Hoe kouder de winter, hoe kouder de pad. Bij heel lage temperaturen kunnen padden en amfibieën nauwelijks nog bewegen. Voedsel zoeken word erg moeilijk, dus is het tijd om in winterslaap te gaan. Lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling … het wordt allemaal op een laag pitje gezet.

Voortplanten maar!

En dan, midden februari – begin maart, komen de padden weer tot leven. Op de eerste zachte voorjaarsavonden verschijnen ze weer. De combinatie van een hoge luchtvochtigheid (miezerig weer bij voorkeur), een grondtemperatuur van minstens 8 C° en dagen die lengen, is het startsein voor de grote paddentrek. Duizenden padden komen tevoorschijn uit hun ondergrondse schuilplaats en hebben maar één doel voor ogen: een poel bereiken en zich voortplanten.

15 minuten voor 7 meter

En daar knelt het schoentje: want België is met het dichtste wegennet van heel Europa niet bepaald padvriendelijk te noemen. Door het groot aantal wegen moeten de dieren steeds vaker een weg oversteken en lopen ze een enorme kans om platgereden te worden.

De gewone pad, een trage soort, doet er gemiddeld 15 minuten over om een weg van 7 meter over te steken. Uit onderzoek blijkt dat bij vier voertuigen per uur 10% van de padden doodgereden worden. Bij 60 auto’s per uur loopt dat op tot 75%. En bij een verlies van 25% kan een populatie padden lokaal al uitsterven…

Ten dienste van de pad

Daarom stellen de vrijwilligers van Natuurpunt en de amfibieënwerkgroep HYLA zich elk voorjaar massaal ten dienste van de pad. In meer dan honderd gemeentes worden paddenoverzetacties georganiseerd. Schermen aan de kant van de weg waar veel padden over moeten steken, loodsen de dieren naar emmers waarin ze opgevangen worden. Vrijwilligers ledigen de emmers op geregelde tijdstippen aan de andere kant van de weg en de padden kunnen hun missie veilig voortzetten.

Wil je meer weten over de paddenoverzet, of wil je graag meehelpen? Surf dan naar www.paddenoverzet.be!

Partner Content