Pak aan die puber

Door De Redactie
Ze zoeken met vallen en opstaan hun eigen weg op internet, in bed, aan tafel én op café. En makkelijk is dat niet, met die rondrazende hormonen. Wat je wel (en niet) wil weten over je puber...

Ooit leek het allemaal eenvoudig: jij bepaalde wat mocht en wat niet en als zoonlief daar vrolijk zijn voeten aan veegde, dan volgde er een straf(je). Punt. Maar plots is alles anders. Niet alleen zijn stem is een paar octaven gezakt, ook zijn lichaam is bij wijze van spreken uit zijn voegen gegroeid. sinds kort slungelt hij torenhoog boven je uit, wat het een pak moeilijker maakt om je gezag te laten gelden. ‘s Avonds wil hij zijn bed niet in, ‘s ochtends er niet uit, naar school gaan is übersuf en aan ouderlijke tips of suggesties heeft hij geen boodschap. Terwijl jij overloopt van de goede adviezen. Omdat de buitenwereld voor jou synoniem is met kettingroken, comadrinken en XTCslikken. en omdat je weet dat pubers graag met grenzen experimenteren. Hoe maak je je puberzoon en/of -dochter weerbaar? Hoe leer je hen verantwoord om te gaan met de fijne dingen van het leven? een handleiding in vier delen.

Pubers & seks

• Je zoon kijkt porno. Zie het als aanschouwelijk onderwijs. Maak vooral duidelijk dat het allemaal gespeeld is.

• Je dochter kleedt zich uitdagend. straks is hij/zij emo, gabber, of punk – gedaanteverwisselingen horen bij de puberteit. Leg, als het al te uitdagend is, even uit wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. De kans is groot dat je kind toch nog even een panty of een trui uit de kast haalt.

Meer tips en info over pubers & seks in Libelle 36 (9 september 2010)

Pubers & internet

5x surf op safe

1. Gebruik een nickname, scherm je profiel af.
2. Zorg dat anderen het weten als je een date hebt (of neem iemand mee) en spreek af op een neutrale plek.
3. Block mensen die vervelende (seksueel getinte) dingen vragen.
4. Voor je een foto op je profielsite zet of iets voor de webcam doet, stel eerst jezelf de vraag: zou ik het oké vinden als die foto op de voorpagina van de krant zou staan?
5. Stel geen heel persoonlijke vragen aan de ander. en dwing een ander niet om dingen te doen die zij of hij niet wil.

Meer tips en info over pubers & internet in Libelle 36 (9 september 2010)

Pubers & drugs

• Je kind heeft een joint gerookt. Ga er niet meteen van uit een junkie in huis te hebben, maar laat wel weten dat je het niet goed vindt als blowen een gewoonte wordt.

• Je kind roept dat iedereen drinkt. En dat roepen al die andere pubers ook. Probeer erachter te komen hoe ernstig de situatie is: drinkt je zoon of dochter steevast te veel of loopt het zo’n vaart niet? Praat met hem of haar over ‘je grenzen kennen’, over de schade die alcohol kan veroorzaken en over het risico van een alcoholverslaving. Ook altijd handig: leer die ‘foute vrienden’ kennen.

• Je kind controleert jou. Een puber test steeds de geloofwaardigheid van zijn vader en moeder. Wie een tiener normen en waarden rond drank en drugs bij wil brengen, pakt zelf dus ook niet het ene biertje na het andere, heeft niet altijd een fles wijn open staan en blowt en rookt ook niet.

Meer tips en info over pubers & drugs in Libelle 36 (9 september 2010)

Pubers & eten

• Je kind wordt opeens veganist. Het kan een bewuste keuze zijn, maar het idealisme kan ook sneuvelen bij het zien van de eerstvolgende McDonald’s. Experimenteren hoort gewoon bij de puberteit. Vraag vooral menusuggesties.

• Je kind ziet paprikachips voor groente aan. Wonderbaarlijk genoeg is er bij de meeste pubers geen sprake van een vitamine- of eiwittentekort, alleen meisjes kunnen nog wel eens een ijzertekort hebben. Geen reden voor onmiddellijke paniek, dus.

• Je kind lust niets. Laat hem/haar minstens eens per week zelf een menu samenstellen (Croque-monsieur? Oké, maar dan wel met een slaatje) én klaarmaken. Prijs de veel te lang gekookte pasta, stimuleer je dochter of zoon om op zoek te gaan naar de Jamie Oliver in zichzelf.

Partner Content