DIY: deze rozerode roos borduur je makkelijk zelf!

Door Rani Merckx

Borduren is weer helemaal hip. En daarom vind je deze week in Libelle zes fleurige borduurideetjes met handige basisinfo en werkbeschrijvingen om zelf de allermooiste creaties te maken! 

Mooi én makkelijk borduren met Libelle

Borduren moeilijk? Helemaal niet, want wij leggen je stap voor stap uit hoe je van een schets op papier een fleurig geborduurd kunstwerkje maakt! 

Hoe?

Met onze online borduurpagina’ waarop we superhandige filmpjes hebben gebundeld die je stap voor stap alle basissteken aanleren, zoals de platsteek en het Franse knoopje. Daarmee borduur je erop los!

Borduuridee 5: rozerode roos

Zó start je met een goede voorbereiding:

Ook bij borduren geldt: goed begonnen is half gewonnen. Bekijk eerst deze video waarin we uitleggen wat je nodig hebt om een vliegende start te nemen, zoals een borduurring en borduurgaren.

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Op, naar de volgende stap: het borduurgaren. Voor deze prachtige roos heb je nodig:

 • DMC 712 (lichtbeige): 1 klosje
 • DMC 224 (zalmroze): 2 klosjes
 • DMC 605 (bloemblaadjes): 2 klosjes
 • DMC 224 (stralen): hetzelfde klosje als vorige deel
 • DMC 712 (stralen): hetzelfde klosje als vorige deel
 • DMC 961 (bloemblaadjes): 2 klosjes
 • DMC 605 (stralen): hetzelfde klosje als vorige deel
 • DMC 600 (bloemblaadjes): 3 klosjes
 • DMC 961 (stralen): hetzelfde klosje als vorige deel

We zijn er bijna …

Voor het creëren van de bloem heb je deze basissteken nodig:

 • Het Franse knoopje: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De stiksteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De platsteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.

En dan nu … borduren maar!

 1. Download het patroon hier, druk het af op ware grootte en teken met verdwijnstift op de borduurstof. De stippellijnen geven de hulplijnen weer die je straks nodig hebt om de platsteek te borduren: op die manier kun je de bloemblaadjes gelijkmatig opvullen.
 2. Werk van binnen naar buiten. Gebruik voor het hart 5/6 draadjes en borduur verschillende Franse knoopjes met 3 wikkels. Begin met een tiental lichtbeige Franse knoopjes die een beetje uitwaaieren en vul aan met zalmroze Franse knoopjes.
 3. Gebruik voor het lichtroze bloemdeel 6/6 draadjes. Borduur eerst de omtrek met de stiksteek en vul daarna op met de platsteek. Maak dan een dégradé door de 2 kleuren uit het hart van de bloem te laten uitstralen op de bloemblaadjes: borduur eerst de lange zalmroze stralen met de platsteek en borduur vervolgens lichtbeige kortere stralen met de platsteek op het geheel.
 4. Gebruik voor het donkerroze bloemdeel 6/6 draadjes. Borduur de omtrek met de stiksteek en vul daarna op met de platsteek. Maak dan een dégradé door de kleur van het vorige deel te laten uitstralen op de bloemblaadjes. Borduur hiervoor korte en lange stralen met de platsteek.
 5. Gebruik voor het rode bloemdeel 6/6 draadjes. Borduur de omtrek van dit deel metde stiksteek en vul daarna op met de platsteek. Maak dan een dégradé door de kleur van het vorige deel te laten uitstralen op de bloemblaadjes. Borduur hiervoor korte en lange stralen met de platsteek.

Ook dit nog:

Heb je een foutje gemaakt? In deze video leggen we uit hoe je schoonheidsfoutjes weer rechtzet! Is jouw borduurwerkje klaar? Fantastisch! Werk hem netjes volledig af met behulp van deze video.

Meer borduurideetjes?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content