Getty Images

Route des Vins: 6 inspirerende wijnwandelingen in Nederlands-Limburg

Door Elke Spelters

Wandelen en wijnen, een combinatie die wij wel kunnen pruimen. Wie dacht dat ie daarvoor helemaal naar Frankrijk moet reizen, is mis. In het Nederlandse Zuid-Limburg stippelden ze met Route des Vins zes wijnwandelingen uit die je langs groene heuvellandschappen en prachtige wijngaarden leiden.

Wijnen, wijnen, wijnen!

Ga op avontuur en maak kennis met de wijnmakers van het Nederlandse Zuid-Limburg tijdens een van de zes wijnwandelingen van Route des Vins. Onderweg word je getrakteerd op indrukwekkende wijngaarden en verbluffende uitzichten. En een wijntje proeven hoort daar vanzelfsprekend ook bij. Schol!

Wahlwiller-Eys

Het dorpje Gulpen-Wittem staat vooral bekend om zijn ‘Gulpener’ bier, maar het is ook de gemeente waar de eerste wijnwandeling van Route des Vins werd gelanceerd. De route neemt je mee langs vijf wijngaarden en het befaamde ‘wiengetske‘, een wijnweggetje dat je meeneemt naar de drie wijngaarden van wijndorp Wahlwiller.

Afstand: 10,1 kilometer. Meer info over de route.

Noorbeek

Tijdens de wijngaardenwandeling in Noorbeek kom je langs maar liefst zeven wijngaarden. Ook Stookery Norbeeck, een distilleerderij die van druivenschillen uit verschillende wijngaarden distillaten maakt, ligt op de route.

Afstand: 7,1 kilometer. Meer info over de route.

Winthagen

Drie wijngaarden, verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes: dat is de Route des Vins door het Land van Kalk rondom Winthagen. Maak onderweg kennis met de wijnboeren, de druivenrassen en het wijnproces. Startpunt is picknickplaats Bergseweg, dus extra leuk wordt het als je je uitje begint met een lekkere picknick. Zei er iemand: du pain, du vin et du boursin?

Afstand: 8 kilometer. Meer info over de route.

Ubachsberg

Ook in Ubachsberg kun je door het Land van Kalk op wijnwandeling. Start- en eindpunt is Herberg De Bernardushoeve. Ideaal om je tocht te starten met een verkwikkende lunch of af te sluiten met een ambachtelijke portie bitterballen. Ook overnachten is mogelijk in een van de negentien vakantieappartementen. Een ideetje voor wie een extra Route des Vins wil lopen.

Afstand: 11,8 kilometer. Meer info over de route.

Meerssen

De wijnbouw in Meerssen, vlak bij Maastricht, zou teruggaan tot het jaar 968, toen Romeinen in het dorp op de vruchtbare heuvels van onder andere Wijngaardsberg en Raarberg de wijnbouw introduceerden. Deze Route des Vins brengt je langs het Proosdijpark, de mooie Basiliek en via de gehuchten Raar en Waterval langs drie wijngaarden. Afsluiten doe je uiteraard met een glaasje van eigen bodem op de gezellige Markt.

Afstand: 8 kilometer. Meer info over de route.

Valkenburg

In de regio rondom Valkenburg kom je vooral nog jonge wijngaarden tegen. Deze Route des Vins is met bijna twaalf kilometer de langste van ze allemaal. Naast de wijngaarden passeer je op deze route ook nog een fruitbedrijf dat cider maakt, een leerwijngaard en de spectaculaire rotswoningen van de blokbrekers.

Afstand: 11,9 kilometer. Meer info over de route.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content