Samenwonen? Zo verloopt het vlotjes!

Door De Redactie

Sta jij op het punt om te gaan samenwonen? Of verlaat je zoon of dochter binnenkort het nest met zijn of haar lief? Weet dan dit niet altijd van een leien dakje loopt...tenzij je op voorhand goede afspraken maakt!

De regels

Als wettelijk samenwonenden moeten jullie aan een aantal vereisten voldoen. Zo bescherm je samen de gezinswoning – één partner kan niet op eigen houtje beslissen om het huis en de huisraad te verkopen. Je bent ook allebei verplicht om in de behoeften van het huishouden te voorzien. Ook de kosten van onderhoud, opvoeding en opleiding van de kinderen (gemeenschappelijk of niet) vallen hieronder.

Als één van jullie een noodzakelijke lening aangaat die nodig is voor een van jullie of de kinderen, dan zijn jullie bovendien samen aansprakelijk – tenzij het over buitensporige uitgaven gaat. Wanneer je wettelijk samenwoont, blijven je plichten beperkter dan bij getrouwde stellen: je hoeft wettelijk gezien bijvoorbeeld niet trouw te zijn. Maar je hebt ook minder rechten. Bij een overlijden of een breuk ben je financieel minder goed bescherm.

De tips

Samenwonen met je partner bezorgt je ongetwijfeld heel wat kriebels in de buik. Maar je weet ook dat je nog voor heel wat uitdagingen zal komen te staan als koppel. Misschien vindt hij die roze gordijnen toch maar niets, en misschien heb jij liever niet dat hij zijn sokken overal laat rondslingeren. Goede afspraken maken ook in dit geval goede vrienden!

1. Voor jullie aan de inrichting van het huis beginnen, zitten jullie best even samen om te bekijken wat jullie mooi en lelijk vinden. Zo vermijd je heel wat moeilijke situaties in meubelwinkels! Maar schiet niet alles af wat hij in huis wil halen. Een beetje water bij de wijn doen kan in dit geval zeker geen kwaad.

2. Zorg ervoor dat jullie de huishoudelijke taken vanaf het begin verdelen. Maak ook hieromtrent duidelijke afspraken. Wie kookt er op maandag? Wie doet de was en de plas en wie zorgt er voor de boodschappen?

3. Money, money, money…hoe je het draait of keert: geld is belangrijk! Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je geldzaken bespreekt voor je gaat samenwonen. Hoeveel verdienen jullie per maand? Hoeveel geld willen jullie daarvan besteden aan een woning? Openen jullie een gemeenschappelijke rekening?

Open nu samen een gratis online zichtrekening bij ING en win een cadeaucheque van Habitat ter waarde van 5.000 euro.

                                         

4. Die eerste weken na het samenwonen lijkt het misschien wel alsof jullie een Siamese tweeling zijn, maar verlies jezelf niet uit het oog. Probeer ook tijd voor jezelf te maken en laat je partner ook vrij om af en toe nog eens uit te gaan met vrienden. Zo heb je elkaar voldoende te vertellen en zit je niet constant op elkaars lip.

5. Het is belangrijk om van elkaar te weten waar jullie interesses liggen. Niet alleen voor de inrichting van je huis kan dit van tel zijn, maar ook op andere vlakken weet je maar beter welk vlees je in de kuip hebt. Houden jullie beiden van een strak interieur of eerder een rustieke stijl? Willen jullie avontuurlijk op vakantie gaan of toch liever op hotel? Een aantal gemeenschappelijke interesses is natuurlijk geen slecht begin…

Meer info: www.ing.be

Partner Content