Shoppen voor het goede doel

Door De Redactie

In Parijs is onlangs een heel ongewone conceptstore geopend: de eigenaars van 'Merci' schenken hun winst volledig aan het goede doel. In dat geval: shoppen maar!
 

Dat er in Parijs héél wat hippe winkels zijn, kan je niet ontkennen, maar voortaan kan je Parijs niet meer verlaten zonder een bezoekje gebracht te hebben aan 'Merci'. In deze ultra hippe winkel koop je no-nonsense deco spulletjes, designer kledij, meubelen, parfum, boeken en bloemen, drink je koffie, eet je een warme maaltijd én help je kansarme kinderen in Madagaskar!

De eigenaars van het gigantische pakhuis waarin Merci gevestigd is, Marie-France en Bernard Cohen, bouwden de voormalige behangpapierfabriek om tot een alles-in-één-winkel. Maar eigenlijk is het project een uit de hand gelopen schuldgevoel. De Cohens zijn sinds '75 immers erg rijk geworden met hun kledingmerk Bonpoint en wilden nu iets terugdoen voor de naaisters uit Madagaskar die alle kledingstukken gemaakt hadden.
Omdat ze met de opbrengsten van Bonpoint voldoende geld binnenhaalden om royaal van te leven, besloten Marie en Bernard om de volledige winst van hun nieuwe project weg te schenken. Een dikke merci dus.

Merci is uiteindelijk een shop van 1.500 vierkante meter geworden, met een geïntegreerd café én restaurant. De vele vintage meubelen die je hier kan kopen, geven je de indruk van een gigantische en goed georganiseerde rommelmarkt. Tussen de rekken hangen inspirerende kunstwerken en in de rekken vind je kledingsmerken als American Vintage, Acne, Isabel Marant, Paul & Joe, Stella McCArtney, Dries Van Noten, Kris Van Assche. Heel wat merken zijn voorzien van het Merci-label, wat wil zeggen dat de ontwerpers op de kledingsstukken geen winst maken. Door de lage prijzen vliegen de stukken de deur uit en kan er extra geld naar Madagaskar gestuurd worden.

Shoppen in Merci is niet alleen goed voor kinderen in Afrika, maar ook voor jouw portemonnee, want alle designstukken zijn erg voordelig geprijsd. Ook belangrijk om weten: alles, maar dan ook alles wat je ziet in Merci is te koop. Van de kunst in de winkel over de boeken in het café tot de borden, het bestek, het tafellinnen en stoelen van het restaurant.

Merci, Boulevard Beaumarchais 111, 75003 Parijs. Metro Saint-Sebastien Froissart

Partner Content