Spel zet aan om te praten over cyberpesten en veilig internet

Door De Redactie

Vorig jaar werd VlinderNET, een informatief spel over cyberpesten en veilig internet voor jongeren van 10 tot 15 jaar, voorgesteld. En ook nu wil het spel de aandacht vestigen op de "Week tegen het Pesten" van 10 tot 17 februari.

Waarom werd VlinderNET op de markt gebracht?

  • 7 op de 10 ouders weten niet dat hun kind online gepest wordt
  • Bijna 23% van de jongeren tussen 15 en 19 jaar doet aan cyberpesten
  • Tijdens de testfase van VlinderNET stelden we vast dat 70% van de tienjarigen een Facebookprofiel hebben, dat zelfmoord en pornografie geen taboe is, dat volwassenen niet altijd als eerste vertrouwenspersoon vermeld worden omdat ze "nooit tijd hebben om te luisteren" of "hen niet au sérieux nemen".

Wat is VlinderNET?

VlinderNET biedt jongeren van 10 tot 15 jaar een speelse invalhoek om te praten over cyberpesten en veilig internet. Het spel laat hen van gedachten wisselen over cyberpesten en in het bijzonder over de gevoelens die ze daarbij ervaren. Het spel besteedt aandacht aan verschillende vormen van cyberpesten. De kern van het spel bestaat uit 15 tekeningen, iedere tekening beeldt een situatie uit die ofwel met cyberpesten ofwel met veiligheid heeft te maken.

De spelers krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, om van gedachten te wisselen over de tekeningen die de spelbegeleider hen voorlegt. Om het gesprek te stimuleren en de spelers de afgebeelde situatie uit een andere invalshoek te laten bekijken, heeft de spelbegeleider per tekening een aantal vragen voor handen die hij aan de spelers kan stellen. Tussen de besprekingen in spelen de deelnemers een kort en eenvoudig dobbelsteenspel.

Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 30 spelers en neemt 1 à 2 lesuren in beslag.

Info

VlinderNET kost 35 euro exclusief portkosten.  Het spel is verkrijgbaar bij vzw Zinloos Geweld (info@zinloosgeweld.net)
Het spel werd gerealiseerd door vzw Zinloos Geweld. Voor de financiering van de productie kreeg de vzw de steun van de Vlaamse Overheid, het ministerie van Onderwijs. En het kon rekenen op de medewerking en het advies van Communicatiehuis Magelaan, Clicksafe, Netlog, pedagogen, leerkrachten en vrijwilligers van de vzw.

Partner Content