Stressvrij door de examens

Door De Redactie

Of je kind nu toetsen heeft op school, of examens aflegt aan de unief: mei en juni blijven spannende maanden. Gelukkig kan je een handje helpen...

Lachen, gieren, brullen

Op stressmomenten is humor ideaal om de spanning te breken. probeer thuis in ieder geval een ontspannen sfeer te maken: leg desnoods een nieuw moppenboek in het toilet. Een flinke lachbui vermindert de stress waardoor je studenten niet alleen beter en rustiger studeren, maar ook het belang van examens relativeren en minder gespannen naar de examens vertrekken.

Geen ramp

Veel studenten, en zelfs jonge kinderen, staan onder nogal wat druk als ze studeren voor een toets of een examen. Ze hebben het gevoel dat ze "moeten" slagen en zeker niet mogen falen. Die angst kan verlammend werken! Stel hen gerust: "als het niet lukt, is dat geen ramp".

Ruzie verboden

Liefdesverdriet, ruzie met broer of zus, meeslepende roddels…allemaal dingen die nu beter even niet aan de orde zijn. Bescherm je student waar het kan tegen al te grote emoties, want wie lange tijd uitsluitend voor de boeken zit, heeft de neiging om de dingen zwarter te zien dan nodig. Pas na de examens mag er weer ruzie worden gemaakt.

Jongleer meer

Geef je student jongleerballen cadeau. Leren jongleren vormt een prima afleiding omdat je je voor 100% moet concentreren op de techniek. Je kunt aan niets anders denken. De ballen kunnen trouwens ook dienst doen als stressballetjes.

Goed getimed

Zorg dat je student op tijd vertrekt naar zijn examen. De stress van te laat komen is er nu echt te veel aan, en een paar minuutjes sociaal contact voor de vuurproef werken ontspannend. Te vroeg vertrekken is geen goed idee, want sociale contacten draaien dan juist uit op elkaar nerveus maken!

Go nuts!

De ideale snack voor wie hard leert: gemengde noten! In "studentenhaver" zit onder meer veel tyrosine, een stof die er via een ingewikkeld proces uiteindelijk voor zorgt dat je je ontspannen en toch actief voelt.

Nachtje doordoen?

Wat je overdag leert, wordt tijdens je remslaap door je hersenen nog eens doorgemaald. Memoriseren en verwerken gebeurt dus 's nachts. Een nachtje doorstuderen of 's ochtends om vier uur opstaan heeft dus weinig zin. Slapen is het beste medicijn.

Splash

Heb je het geluk in de buurt van een zwembad te wonen, aarzel dan niet om daar elke blokdag even langs te gaan voor een paar baantjes. Het ontspant de spieren en lichaam en vormt een welkome afleiding op het vele stilzitten. Bovendien brengt bewegen in het water ook je hoofd tot rust.

Cafeïne-crash

Drankjes met cafeïne zijn nog populairder dan anders tijdens de examenperiode. Een nachtje doorstuderen gaat immers beter met liters koffie of een grote fles cola. De keerzijde is dat je student steeds meer cafeïne zal nodig hebben om hetzelfde resultaat te krijgen én dat cafeïne ook angsten en een opgefokt gevoel kan teweegbrengen.

Time-out

Is elk moment waarop er niet wordt gestudeerd een verloren moment? Nee, integendeel! Als je te lang aan een stuk studeert, neemt je concentratie zienderogen af. Onderbreek regelmatig: dat maakt de concentratie nadien weer optimaal.

Tekst: Annemie Willemse

Partner Content