Survivaltechnieken voor de tuin – afdekken

Door De Redactie
September, oktober en november zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken. Deze week bezorgen we je enkele tips om het afdekken en verhakselen vlotter en correct uit te voeren.

Wat?

Voor de winter ingaat, moeten planten en struiken beschermd worden tegen mogelijke vorst en ander guur weer. Dit kan op twee manieren.

• Enerzijds kan dit door het snoeimateriaal te verhakselen en het te gebruiken als bodembedekker. Het is erg belangrijk om enkel gezonde takken en snoeimateriaal te verwerken in je tuin, en dit om schimmelvorming, slakken en insecten het volgende jaar te vermijden. Goed hakselmateriaal is bijzonder bodemverbeterend en beschermt de wortels van o.a. vaste planten, bollen en knollen tegen de komende vorst.

• Anderzijds kan je de voet of kop van planten bedekken door middel van speciale netten en doeken.

 

Hoe en waarom?

Exotische planten verdienen extra aandacht in het najaar.

• Sommige exotische planten vragen bijkomende zorg voor de wortels. Deze planten, zoals bijvoorbeeld de olijfwilg, kan je afdekken rond de stam en aan de voet. Dat kan perfect met een laag hakselmateriaal, maar ook met een beschermende vliesdoek of noppenfolie. Dit doe je echter pas wanneer echt sprake is van vorst. Nog niet in september dus.

• Bij andere exotische of zuiderse planten, zoals de palmboom, pak je best de bovengrondse plantendelen goed in.

• De meeste exotische planten zijn voor ons klimaat wel vorstbestendig, maar zijn minder bestand tegen de combinatie van vorst en gure wind. Geef de planten dus bij voorkeur een windvrije plaats.

• Tijdens de herfst en winter plaats je bij voorkeur geen schaal met water onder potplanten. Plantenwortels kunnen immers ‘verdrinken’ wanneer ze gebrek hebben aan voldoende lucht in de wortelzone: de bladeren vergelen, en vallen soms zelf helemaal af – hierbij spreken we van ‘plantenstress’. De gevolgen van plantenstress zijn erg vervelend: blad- en/of naaldval, schimmelvorming, insectengevoeligheid, verminderde fotosynthese en afnemende groeikracht, … We houden de potgrond dus liever wat droger dan te nat.

 

Met dank aan Bosch tuingereedschappen

 

Partner Content