Terug in de tijd met Johan Boskamp

Door De Redactie

Speciale plaatsen, gesprekken en momenten... We hebben ze allemaal. Vier bekende mensen reizen terug in de tijd om ze opnieuw te bleven. Als laatste in onze teletijdmachine: voetbaltrainer Johan Boskamp.

"Nostalgisch? Nee, dat ben ik niet. Ook met de toekomst hou ik mij niet echt bezig. Ik leef eerder dag per dag." Voor ons wilde Johan Boskamp (60), voetbalicoon en nu trainer van FCV Dender, een uitzondering maken. Met Hollandse openheid blikt hij terug op mooie en minder mooie momenten, want – zo zegt hij zelf – "uit het verleden kan je alleen maar leren". En natuurlijk heeft hij gelijk.

Als ik één plaats opnieuw zou kunnen bezoeken…

Johan Boskamp: "De plaats die ik nog eens zou willen bezoeken bestaat niet meer. (lacht) Dat is mijn geboorteplek, een volkswijk in Rotterdam. Het was een hele leuke buurt. We leefden vooral buiten, dus iedereen in de straat kende elkaar. Het was een beetje zoals in de serie "Coronation Street", maar dan op z'n Hollands. Drie jaar geleden ben ik er nog eens gaan kijken, maar toen was het weg. Helemaal afgebroken."

Als ik één ding aan mijn carrière kon veranderen…

Johan Boskamp: "Mijn beslissing om bij Stoke City te vertrekken zou ik meteen terugdraaien als het kon (Boskamp verbrak vroegtijdig zijn contract als trainer bij de Engelse club, na onenigheid met het bestuur, red.). Weet je, iedereen zal wel eens een kronkel in zijn kop hebben, en dat had ik toen ook. Het bestuurd wilde zich met het elftal bemoeien en daar was ik het niet mee eens. Dus heb ik mijn contract opgegeven. Achteraf gezien had ik dat beter niet gedaan, Stoke City is tenslotte het walhalla van het voetbal in Engeland."

Als ik één gesprek zou kunnen overdoen…

Johan Boskamp: "Ik hoef er geen over te doen. Elk gesprek vind ik leuk. Ik hou wel van een beetje ouwehoeren met mekaar. Zeker als het over voetbal gaat. Met Jen had ik enkele bijzondere gesprekken na haar dood. Met m'n kameraden van het voetbal. Toen Jen nog leefde, had ik al een contract ondertekend in het Midden-Oosten. Maar na haar overlijden wilde ik er echt niet meer naartoe gaan. De jongens hebben me aangeraden om het toch te doen. Zij hebben me er toen doorheen gesleept."

Als ik één moment opnieuw zou kunnen beleven…

Johan Boskamp: "Ik zou zó graag nog een keer voetballen. Helemaal niks voelen en heerlijk kunnen rennen. Maar dat zal wel bij een droom blijven, denk ik. Ik ben gewoon versleten. Ik sta 's morgens op en alles doet zeer. Nog één keer gewoon kunnen spelen, dat zou ik heerlijk vinden."

Als ik één beslissing zou kunnen terugdraaien…

Johan Boskamp: "Goh, das is een moeilijke vraag. Maar de zwaarste knoop die ik ooit heb moeten doorhakken was met Jen. Toen er niets meer aan te doen was, kwam de specialist me zeggen dat we niet heiliger moesten zijn dan de paus. Het was gewoon afgelopen. Blijkbaar had Jen alles al besproken met mijn zoons. Niet met mij, want ze wist toch dat ik dan zou zeggen dat ze normaal moest doen. Maar de dokters hadden wel mijn toestemming nodig om er uiteindelijk een eind aan te maken. En toen heb ik de knop moeten omdraaien."

Lees het volledige interview met Johan Boskamp in Libelle 49 (4 december 2008)

Partner Content