Tijd voor jezelf: de nieuwe luxe

Door De Redactie
Tijd voor jezelf...een must voor meer geluk en evenwicht in je leven! Een analyse van je eigen situatie helpt om het allemaal wat duidelijker te zien. Maak een lijst van je activiteiten thuis en op het werk en neem ze nauwkeurig onder de loep: waar en hoe kun je minuten of zelfs uren winnen? Geen makkelijke opdracht. Want je zult bepaalde activiteiten moeten schrappen, misschien minder werk aannemen, delegeren, opsplitsen of (nog) beter organiseren. Zonder je daar schuldig over te voelen.

Zo win je tijd

  • BEPAAL JE PRIORITEITEN. Die zijn bij iedereen anders. De oplossingen verschillen dus van persoon tot persoon. Sowieso is af en toe evalueren nodig. Zijn je taken superbelangrijk, dringend of kunnen ze wachten? Ook praktisch: maak een lijstje van de gedachten die door je hoofd blijven spelen en een deadline om die kwijt te raken. Hang het lijstje op een goed zichtbare plaats. Het helpt je vooruit als je eens vijf minuutjes tijd hebt
  • MAAK EEN PLANNING van wat je elke week moet doen, mét een kleine marge voor onvoorziene dingen. Goed opgestelde planningen dienen niet alleen als kader, ze geven je ook een gerust gevoel.
  • RESPECTEER JE BIORITME. Wanneer ben je het efficiëntst: ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds? Gebruik die productieve momenten om moeilijke taken uit te voeren waarbij je al je aandacht nodig hebt, of pak de dingen aan die je het meest storen.
  • BUNDEL JE ACTIVITEITEN. Check dus niet elke vijf minuten je e-mail. Maak een dossier in één keer af in plaats van het verschillende keren opnieuw te bekijken. Hou je aan je beslissingen en kom er niet op terug, anders loop je het risico dat je helemaal opnieuw moet beginnen.
  • COMMUNICEER DUIDELIJK met je geliefden én je (zaken)partners. Vermeld de essentie en ga niet te diep in op details, zo begrijpt men je beter.
  • DELEGEER, je bent niet onmisbaar.

Partner Content