Tips en tricks voor een ecologische vijver

Door De Redactie

Iedereen droomt van een vijver in zijn tuin. Ook de libellen, waterjuffers, kikkers, vissen en vogels hebben er baat bij. Zo’n tuinvijver maakt van je tuin een wondermooie plek. Maar hoe doe je dat? Een ecologische vijver aanleggen?

Bepaal eerst hoe groot je vijver zal worden. Hoe groter de vijver hoe beter, maar voor vijvers groter dan 30m² heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. De ideale poel graaf je op een zonnige plek en heeft zacht glooiende oevers waarop amfibieën vlot in en uit het water kunnen kruipen. Graaf je vijver dieper dan anderhalve meter, zo bevriest het water nooit tot op de bodem, en zorg voor ondiepe hoekjes die snel opwarmen.

Welke dieren wil je?

Dan beslis je of je vissen of amfibieën wil houden. Omdat vissen de eitjes van kikkers en salamanders eten, kan je ze nooit samen zetten. Een nadeel van vissen is dat ze de bodem van je vijver omwoelen waardoor het water altijd troebel is.

Vul je vijver met waterplanten. Ze zorgen voor zuurstof en bieden een ideale stek om eitjes af te zetten. Aanraders zijn hoornblad en aarvederkruid. Waterdrieblad, wateraardbei en watergentiaan zorgen voor kleur terwijl de drijvende bladen van de waterlelie of kikkerbeet een ideale zonneplek en uitkijkplaats vormen voor groene kikkers.

Vijver in een doos

Zin in een vijver maar geen tijd om er zelf een aan te leggen? Koop de 'Pond in a Box' van Ecoworks. Het bedrijf komt de vijver volledig installeren of levert een doe-het-zelf-box af waarmee je aan de slag kan.  Meer weten? Surf naar www.natuurpunt.be/tuinvijver voor meer informatie over vijvers en Pond in a Box.

Bron: Natuurpunt

Partner Content