Troost voor een zere keel

Door De Redactie

Soms kriebelt het, soms schuurt het, soms wordt slikken lastig: de ene soort keelpijn is de andere niet. Welke remedie kies je?

1. Honing

Probeer het als: je keel gezwollen is
Hoe het werkt: honing heeft niet alleen een antibacteriële werking, maar verzacht ook. Honing onttrekt namelijk water aan een ontstoken keel en vermindert zo de zwelling en de pijn.
Goed om te weten: 2 of 3 eetlepels in een kopje kruidenthee doen het werk, maar je kunt natuurlijk ook een kwast maken met warm water en citroensap.

2. Zout

Probeer het als: je keel rauw en pijnlijk aanvoelt.
Hoe het werkt: ouderwets, maar goed. Zout onttrekt water aan je keel zodat je geïnfecteerd slijm weg krijgt, het werkt ook lichtjes ontsmettend.
Goed om te weten: Los een halve theelepel zout op in een glas heet water (zo warm als u kunt verdragen), gorgel ermee en spuw het uit. Herhaal om het uur.

3. Citroen

Probeer het als: je een keelontsteking voelt opkomen.
Hoe het werkt: Citroensap werkt van nature ontsmettend, antibacterieel dus. Op die manier pakt het de bacteriën aan die op je slijmvliezen zitten. Als extra bonus zit er ook nog eens een goeie dosis vitamine C in, om je immuunsysteem een boost te geven.
Goed om te weten: Je kunt het puur drinken, maar een kwast is lekkerder. Daarvoor pers je het sap van een halve citroen, doet het in een glas heet water en doe je er nog een beetje honing bij. Drink met kleine slokjes.

4. Luchtbevochtiger

Probeer het als: je keel droog aanvoelt.
Hoe het werkt: in de winter is de lucht droger en worden je slijmvliezen dat dus ook, waardoor je gevoeliger wordt voor keelpijn en infecties. Als de lucht in je huis niet te droog is, worden je slijmvliezen dat dus ook niet.
Goed om te weten: het waterreservoir van je luchtbevochtiger goed schoon houden is een must, anders kunnen schimmels voor ernstige longproblemen zorgen.

5. Zinktabletten

Probeer het als: je aan het snotteren bent en een vage keelpijn voelt opkomen.
Hoe het werkt: Een studie heeft aangetoond dat mensen die om de 2 à 4 uur een tablet zink (van 13 mg) nemen, en dit gedurende drie tot vier dagen, sneller verlost zijn van een virale keelontsteking. Doe dit nooit langer dan drie of vier dagen, want een overdosis zink is net schadelijk voor je immuunsysteem.
Goed om te weten: Zinksupplementen kunnen invloed hebben op bepaalde medicijnen. Neem je iets op voorschrift, check dan even bij je arts of apotheker.
 

Nog 5 andere remedies vind je in Libelle Happy! van februari 2012

Partner Content