© Toerisme Oostende

Uitgewaaid: wandelen en tot rust komen in Oostende

Door Hanne Bral

Uitwaaien aan ’t zeetje, het is zonder twijfel een van onze favoriete manieren om even helemaal te ontspannen. In Oostende kun je dankzij het gloednieuwe initiatief ‘Uitgewaaid’ voortaan een wandelroute volgen langs tien rustgevende plekjes, met een bijhorende podcast van Hilde De Baerdemaeker.

Uitwaaien aan zee = goed voor mentale gezondheid

Samen met marktonderzoekbureau Buffl organiseerde Toerisme Oostende een uitgebreide enquête over mentaal welzijn. En wat blijkt? 62 % van de respondenten geeft aan dat de nabijheid van de zee een positief effect op hen heeft. 26 % spreekt zelfs over een zeer positief effect.

Volgens 83 % van de deelnemers is een strandwandeling de ideale manier om tot rust te komen tijdens een uitstapje naar zee. Oostende bezoeken ze voornamelijk om ‘uit te waaien’ en ‘het hoofd leeg te maken’. Ook associeert 73 % van de respondenten Oostende met ‘tot rust komen’, waarbij ‘het strand’, ‘de zee’ en ‘de duinen’ belangrijke elementen zijn.

88 % ervaart positieve effecten op hun mentale gezondheid wanneer ze het strand en de zee bezoeken. 56 % vind een bezoekje aan zee ook positief voor hun fysieke gezondheid. Voor 90 % van de respondenten heeft een uitstapje naar Oostende een positief effect op hun mentale gezondheid. Zo zien we maar dat heel wat mensen een erg sterke associatie maken tussen zee, rust en mentaal welzijn.

Blue Spaces: een boost voor mentaal welzijn

Daarnaast tonen wetenschappelijke studies aan dat een blootstelling aan zogenaamde blue spaces – denk aan meren, rivieren, zeeën, oceanen, … – angst en stress verminderen, de stemming verbeteren en de algehele geestelijke gezondheid bevorderen.

In tijden waarin stress en angst alomtegenwoordig zijn, kan het dus deugd doen om rust op te zoeken in de natuur. Aan de kust bijvoorbeeld, want nergens in ons land zijn er meer blue spaces. Het rustgevende geluid van kabbelend water, het eindeloze uitzicht op de horizon en de rustige omgeving kunnen wonderen doen voor het hoofd.

‘Uitgewaaid’ meditatiegids & wandelkaart

Om optimaal te profiteren van de heilzame effecten van de blue spaces aan zee, lanceert Toerisme Oostende nu ‘Uitgewaaid’. Ambassadeur Hilde De Baerdemaeker neemt je mee op pad langs tien unieke oases van rust in de badstad: van uitgestrekte Polders en de strekdam tot het prachtige Ensor-kerkje.

Het geluid van de zee, de eindeloze horizon en de kalmerende golven zijn de symfonie van innerlijke rust. Laat de zee je gids zijn op de reis naar vrede en sereniteit

Hilde De Baerdemaeker

Op iedere plek kun je even helemaal tot jezelf komen met de ‘Uitgewaaid’ meditatiepodcast, geschreven en ingesproken door Hilde De Baerdemaeker. Zelf trekt ze meermaals per jaar naar de kust om haar batterijtjes op te laden. Ze weet dus als geen ander dat je er volledig in harmonie kunt komen met jezelf.

Je kunt de ‘Uitgewaaid’ wandelkaart en meditatiegids downloaden op visitoostende.be. Iedereen die dit najaar een verblijf boekt in Oostende ontvangt een gratis meditatiegids en wandelkaart.

Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content