© Provincie Antwerpen

Uitstap van de week: oeverhoppen op de fiets

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we een flinke lus langs het water, tussen Boom en Hofstade in Antwerpen.

A la carte langs drie rivieren

De lockdown is helaas nog steeds een feit en heel veel toeristische bestemmingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen of fietsen. Integendeel, dat zijn kerngezonde activiteiten, als je de regels in acht neemt die je hier vindt. Met een bijkomende vraag: toon zowel bij het eventueel parkeren van je auto als op de route respect voor de bewoners en je mederecreanten. Heel veel uitstapplezier!

Het grote voordeel – tenzij je een doorgewinterde fietsfanaat bent – van fietsen langs Vlaamse wateren is dat je er zelden een sterk verval hebt: het is vlak fietsen. De fietsroute van deze week gebruikt de kilometerslange jaagpaden van de Rupel, de Dijle en de Zenne en passeert ook nog allerlei vijvers en plassen. Opgelet: sommige van de trekpleisters zijn momenteel wellicht niet of beperkt te bezoeken en voor domein De Schorre zijn er bepaalde voorwaarden. Klik telkens op de link in de tekst om vooraf de actuele toestand te bekijken.

Er zijn drie keuzemogelijkheden: 

  • Voor de kindvriendelijke korte route van 17 km wordt aangeraden om het traject in de omgekeerde richting te doen.
  • Daarnaast heb je ook een verkorte lus van 28 kilometer
  • en het volledige, 51 kilometer lage traject dat we hier beschrijven.

Veel natuur en open ruimte, dus, maar we rijden ook een stukje door Mechelen (niet op de kortste route) en komen – tijdens de langste versie – voorbij de ruime, groene Zoo van Planckendael. Met de nodige stops maak je hier dus een prachtige daguitstap van.

Fietsbelevingscentrum De Velodroom geeft een boeiend beeld van de wielrennerij (hier: de winnaarskrans van de Grote prijs van Frankfurt. (c) Toerisme Antwerpen

Starten doen we in Boom aan het fietsbelevingscentrum De Velodroom, dat in provinciaal domein De Schorre ligt. Je kunt hier een unieke wielercollectie bewonderen, maar ook alles vinden over de fiets-, wandel- en vaarmogelijkheden in de Rupelstreek. Bovendien kun je hier normaal gesproken fietsen huren, al dan niet elektrisch. De tocht vertrekt richting Rumst en stoot al snel op het 3ri4punt, waar de Dijle en de Nete samenvloeien in de Rupel. Dat is de kortste rivier van het land, want na 14 km mondt ze uit in de Schelde. Wij rijden vanaf nu naar het Zennegat, waar het oudste kanaal van België (Leuven-Mechelen) uitkomt. De kinderuitstap draait hier al terug.

Maar wij fietsen stevig door, geflankeerd door de Dijle, en arriveren al snel in Mechelen. Een stad die de voorbije decennia een flinke opknapbeurt kreeg en een bezoek overwaard is. Blijf je liever op de route langs de rand van de stad, dan kun je hier uitblazen op een van de terrasjes (momenteel helaas niet toegankelijk) aan de Vismarkt. Aan de Brusselsepoort kun je kiezen voor de afslag van de verkorte lus, via het Vrijbroekpark naar Leest en dan terug naar Boom.

In Blaasveldbroek kun je bevers spotten. (c) Toerisme Antwerpen

De doorzetters wacht nu een mooi stukje groen richting Hofstade met zijn sportcentrum en het sportmuseum Sportimonium, tenzij je voordien al was blijven hangen in Provinciaal Domein De Nekker, een sportcentrum met een strand, gevormd uit gewassen Noordzeezand. Een eind verder, in Muizen, is de Zoo van Planckendael een al even verleidelijke afleiding.

Liever gewoon doorrijden? Dan gaat het via Zemst naar Leest, waar een stukje van de Zenne je begeleidt. Watersporters kennen ongetwijfeld de sportbaan van Hazewinkel, waarop je kunt roeien, kajakken, windsurfen of zeilen (niet individueel). En als je dan nog niet genoeg natuur hebt ingedronken, kun je terecht in Blaasveldbroek, waar je kunt wandelen, joggen of hengelen. Op het otter- en bevereiland kun je gezellig picknicken en, als je geluk hebt, bevers spotten.

(c) Toerisme Antwerpen

We zijn nu bijna in Boom, maar stoppen wel even aan het sasplein van Klein-Willebroek, een schilderachtig gehuchtje aan het water. En we laten ons (gratis) over de Rupel zetten door een veerman of veervrouw, die om het halfuur over en weer vaart. Wel even kijken tot hoe laat dat nog lukt!

Meer weten?

Een brochure met een uitgebreide beschrijving van de wandeling kun je hier downloaden. Ze is ook gratis te krijgen op de startplek, op Toerismekantoor Rupelstreek en bij Visit Mechelen. Daarin vind je ook alle info over de kinderroute en de verkorte route.

Fietsen huren kan in normale omstandigheden via De Velodroom. Hier vind je uitleg over hoe je dat doet.

Als je het veer Boom – Klein Willebroek wilt nemen, bekijk dan zeker vooraf de start- en slotduren van de dienst. Die vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Fietsbelevingscentrum De Velodroom, Schommelei 1, 2850 Boom
  • Afstand: 51 km (kinderroute 17 km, verkorte route 28 km)
  • Periode: altijd
  • Traject: Lange versie: fietsknooppunten 26 – 50 – 51 – 52 – 94 – 97 – 57 – 64 – 58 – 54 – 61 – 62 – 75 – 16 – 46 – 45 – 10 – 59 – 90 – 79 – 78 – 1 – 38 – 28 – 26
  • Extra info: klik hier voor het kaartje en de gpx-file van de route

Beelden: Provincie Antwerpen

Ook leuk om te doen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content