Uitstap van de week: fietsen door Gistel als een echte flandrien

Uitstap van de week: fietsen door Gistel als een echte flandrien

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we een lus tussen Gistel en Jabbeke. Op de route brengt een museum eer aan renners Sylveer Maes en Johan Museeuw.

Op het randje tussen polder en bos

Meer dan ooit is het een goed idee om volop te genieten van de frisse buitenlucht en de open natuur. En dat is waar onze uitstappen zich op concentreren. Er blijven wel een aantal beperkingen en maatregelen gelden. Hier lees je er alles over.

Mos van je handpalm,

Regen van je ogenwit.

Hagentoppen van je wimpers,

Okerheuvels van je borst,

En in de plooien van heel het land je lijf.

Niet onze woorden, maar die van Hugo Claus, uit zijn knappe gedicht ‘Gistel-bij-Brugge’. Die landelijke West-Vlaamse gemeente is voor de fietstocht van deze week onze startplek. Maar je kunt er ook drie andere kiezen op deze bewegwijzerde route. Die vind je onderaan dit artikel bij ‘meer weten’.

Op deze 47 km lange tocht verkennen we langs veilige fietswegen twee verschillende landschappen: het vlakke poldergebied bij Gistel en Oudenburg, en een bosgedeelte met domein Vloethemveld en het gebied van Jabbeke en Zedelgem.

De Oostmolensite van Gistel. (c) Westtoer

We starten aan de Oostmolensite van Gistel. Behalve de molen kun je hier ook het Wielermuseum bezoeken. Maar daar wachten we nog even mee. Nu gaan we meteen op weg, noordwaarts richting Snaaskerke. We volgen de Waerevaart tot we uitkomen aan het kanaal Nieuwpoort-Plassendaele, dat we volgen tot het uitmondt in het kanaal Brugge-Oostende. De zee en de koningin der badsteden zijn hier vlakbij. Vlakke stukken dus: we rijden het grootste deel van de route trouwens tussen zeeniveau en 8 meter hoog.

Hoge Dijken in Oudenburg. (c) Westtoer

Die grote waterweg laten we achter ons. Nog even fietsen we terug langs het kleinere kanaal en dan hebben we voor een tijdje genoeg water gezien. Op naar Oudenburg. Als je wat tijd hebt (en als het mogelijk is) moet je hier zeker eens binnenstappen in het Romeins Archeologisch Museum (of RAM). Hier stond ooit een Romeins castellum, en daar hoor en zie je alles over in het museum. Hier werd ook het Bezoekerscentrum Sint-Arnoldus en de Sint-Pietersabdij ondergebracht. Je kunt er ook even genieten van een koffie of een streekbiertje. Wij fietsen door naar de volgende stop: Roksem, met Natuurdomein Hoge Dijken. Niks hoog, deze oude binnenduin werd afgegraven voor de snelweg. De berg werd een vijverput en die trok een heleboel watervogels aan, die hier onder meer komen overwinteren. Er zijn kijkhutten en op woensdag- en zondagnamiddag kun je terecht in natuureducatief centrum De Grote Zaagbek.

De bossen van Vloethemveld. (c) Jan d’Hondt / Westtoer

Op naar Jabbeke nu. We doen een klein stukje Gistelse Steenweg aan. Langs deze weg ligt het Permekemuseum met een mooie tuin, een bezoek meer dan waard, maar je moet er zeker wel wat tijd uittrekken om het werk van de schilder-beeldhouwer te bekijken.

Als je voor de natuur bent gekomen, kun je hier recht naar Vloethemveld. Het militair domein is uitzonderlijk natuurgebied en niet toegankelijk, maar de bossen zijn wél te bezoeken. Er is een uitkijktoren die uitzicht geeft op het militair domein, en voor de kinderen ook een leuke speelzone. Voor de fiets is dit stuk, tussen Jabbeke en Eernegem, het enige lichtjes heuvelachtige parcours, maar dan nog met stijgingen van hooguit een meter of twaalf.

Wielermuseum De Gistelse Flandriens. (c) Westtoer

Vanaf Eernegem wordt het net weer heel vlak, want nu volgen we de Groene 62, een voormalig spoorwegtracé tussen Torhout en Oostende. De Stationsput, een grote vijver in een mooi groendomein, werd indertijd gegraven om de stoomtrein van water te voorzien. De Groene 62 leidt ons recht terug naar Gistel.

Alle bezoektijd opgespaard tot nu? Dan moet je zeker (als het mag) de Oostmolensite bekijken. Hier staat een eeuwenoude gerestaureerde graan- en oliemolen, met een bezoekerscentrum. Check ook zeker het Wielermuseum De Gistelse Flandriens, rond wielerreuzen zoals Sylveer Maes en Johan Museeuw. Het stelt een waardevolle collectie wielervoorwerpen, foto- en beeldmateriaal rond beide renners voor. Op het terrein vind je ook bistro De Molenhoeve mét speeltuin, om de tocht in alle rust af te sluiten. Of als tussenstop voor een bezoek aan Oostende of Brugge, natuurlijk.

Meer weten?

Meer info over deze Polderrandfietsroute vind je hier. Een kaartje van deze route kun je hier online bestellen. Voor nog veel meer fietsroutes in het Brugse Ommeland, maar ook een fietsplanner om je eigen routes uit te bouwen, adressen voor fietsverhuur in de streek en nog meer klik je hier.

De route heeft meerdere startpunten. Het zijn:

Gezien de situatie is het raadzaam om, als je deze of een van andere vermelde stopplaatsen wilt bezoeken, best vooraf even de website te raadplegen. Voor restaurants is vooraf reserveren vaak verplicht. De andere vermelde punten zijn:

Praktische info

  • Vertrekpunt: Oostmolensite, Warandestraat 29, 8470 Gistel of een van de drie andere startpunten (zie ‘Meer weten’)
  • Afstand: 47 km
  • Periode: altijd
  • Traject: aangeduid met zeshoekige bordjes
  • Extra info: hier kun je een kaartje en de gpx-file van deze route downloaden

Coverbeeld: Groengebied in Ichtegem, langs de Polderrandroute.

Nog meer fietsinspiratie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)