Veilig met je kind op de fiets

Door De Redactie

Binnenkort is het zomer, het ideale moment voor een leuk fietstochtje met je kind. En of je zoon of dochter nu vooraan of achteraan zit: zo hou je het veilig.

Zo plezant, een fietstochtje met je kind. Zit  je zoon of dochter vooraan of achteraan? Zo hou je het veilig!

Vanaf 3 maanden: klikvast in de autostoel

Vanaf het moment dat je kind zijn hoofdje zelfstandig rechtop kan houden, mag hij mee op de fiets. Voor een fietsstoeltje is het dan nog wat te vroeg, maar je kunt je kind wel meenemen in de autostoel. Er zijn speciale beugels op de markt waarmee je een autozitje stevig kunt vastzetten op de bagagedrager van je fiets. Let er wel op dat de draagbeugel van de autostoel altijd omhoog staat tijdens de fietstocht, want dat zorgt voor extra bescherming bij een eventuele valpartij. Je kunt je baby natuurlijk ook in een fietskar of bakfiets vervoeren. Deze systemen zijn eigenlijk bedoeld voor kinderen vanaf 6 maanden, maar met een autostoeltje, babyschelp of hangmat kun je er ook jongere baby’s in meenemen.

Tussen 6 en 12 maanden: flink rechtop in het fietszitje

Zodra je kind zelfstandig rechtop kan zitten, kun je hem vervoeren in een fietsstoeltje. De fietszitjes vooraan zijn geschikt voor kinderen tot 15 kg (ongeveer 3 jaar); de stoeltjes achteraan zijn bedoeld voor kinderen tot 22 kg (ongeveer 5 jaar). Over het algemeen zijn de fietszitjes die je achteraan op de bagagedrager installeert veiliger dan de stoeltjes vooraan. Een fietszitje vooraan kan namelijk in de weg zitten van de remkabels en kan er ook voor zorgen dat je minder grip hebt op je stuur.

Met je kind op pad: zo hou je het veilig!

  • Zet je zadel niet te hoog als je je zoon of dochter vervoert op de fiets. Zo kun je altijd makkelijk met je voeten aan de grond.
  • Voorzie je fiets van een dubbele standaard. Zo blijft hij stabiel staan als je je kind in z’n stoeltje zet of eruit haalt.
  • Controleer regelmatig of de bevestigingspunten van de autostoel, het fietszitje of de fietskar nog goed vastzitten.
  • Hou rekening met het extra gewicht dat je meedraagt en pas je rijstijl aan. Het kan handig zijn om eerst te oefenen met een zak aardappelen, zodat je het extra gewicht gewoon wordt.
  • Kies voor een stoeltje of fietskar in lichte, felle kleuren. Een stoeltje in een lichte kleur warmt minder op in de zon én valt ook meer op dan een donker zitje.
  • Maak in het begin geen te lange tochten. Een ritje op de fiets is heel vermoeiend voor kleine kinderen. Bovendien is te lang stilzitten niet goed voor de doorbloeding.

Partner Content