© Getty Images

Weekendtip: bezoek deze prachtige Vlaamse begijnhoven

Begijnhoven zijn besloten woongebieden met kleine huisjes waar in de Middeleeuwen ongehuwde vrouwen en weduwen samenleefden. De woningen hebben stuk voor stuk een bijzondere architectuur en zijn voornamelijk in Vlaanderen te vinden. Deze 5 begijnhoven zijn zeker een bezoekje waard: 

1. Het begijnhof van Diest

Dit begijnhof dateert van ongeveer midden 13de eeuw en is een van de meest pittoreske en best bewaard gebleven begijnhoven. Het werd vernietigd, maar vervolgens weer heropgebouwd en presenteert nu een mooie reeks huizen uit de 17de en 18de eeuw. Het heeft bovendien een van de mooiste barokke poorten uit het Rubens-tijdperk dat teruggaat tot 1671.

Meer info: toerismediest.be

2. Het Groot Begijnhof in Leuven

Leuven heeft twee begijnhoven, waaronder het Groot Begijnhof. Het dateert uit de 13de eeuw en werd tijdens de 17de eeuw bewoond door zo’n 360 begijnen. Het begijnhof bestaat uit straatjes, tuinen en parken met tientallen huizen en je vindt er ook de Sint-Jan-de-Doperkerk.

Meer info: visitleuven.be

3. Het begijnhof in Turnhout

In 1400 bevond zich in het begijnhof van Turnhout een ziekenhuis, waar zieke en bejaarde begijnen werden verzorgd. Na een brand in de 16de eeuw werd het heropgebouwd tot prachtige huizen waar nu ook een museum is gevestigd dat het dagelijkse leven van begijnen tentoonstelt. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan de Sint-Katelijnekerk en de prachtige botanische tuin met een grot, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Meer info: begijnhofmuseum.turnhout.be

4. Het begijnhof van Lier

Zoals de meeste begijnhoven dateert het begijnhof van Lier uit de 13de eeuw en werd gereconstrueerd in de 17de en 18de eeuw. In het midden vind je de Sint-Margaritakerk met daarrond verschillende kleine straatjes en zo’n 162 huisjes. De ingang van het begijnhof wordt gesierd door een monumentale, arduinen poort met daarop een beeld van de Heilige Begga, de patroonheilige van de begijnen.

Meer info: visitlier.be

5. Het begijnhof van Brugge

Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde werd gebouwd in 1245. Vandaag wordt het begijnhof bewoond door zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse vrouwen. In het Begijnenhuisje, een klein museum, krijg je nog altijd een goed beeld van hoe het dagelijkse leven er in de 17de eeuw uitzag.

Meer info: visitbruges.be

Bron: Femmes d’Aujourd’hui, coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Partner Content