Voetbal: de spelregels eenvoudig uitgelegd

Door De Redactie

Weet jij ook niet wat er gebeurt als er buitenspel wordt geroepen of er een rode kaart wordt getrokken? Met deze snelcursus voetbal ben je helemaal mee.

 

Buitenspel of offside, wat is dat?

 • Een aanvaller staat buitenspel als hij zich, op het moment dat de pas vertrekt die voor hem bestemd is of waarbij hij een beslissende rol speelt, dichter bij de goal bevindt dan de op één na laatste speler van de tegenspelers. Met andere woorden: als hij zich voorbij de verdedigingslinie (virtuele lijn ter hoogte van de laatste verdediger) bevindt op het moment van de pas die voor hem bestemd is.
 • Als hij zich tijdens de pas verplaatst en zich pas voorbij de verdedigingslinie bevindt op het moment dat hij de bal ontvangt, is het dus geen buitenspel.

Wat is een hoekschop of corner?

 • De aanvallende ploeg heeft recht op een hoekschop als bij een schot de bal achter het doel over de lijn gaat nadat hij werd aangeraakt door een verdediger of de doelman.
 • In dat geval mag een speler van de aanvallende ploeg een vrije trap nemen vanaf de hoek aan de kant waar de bal over de lijn is gegaan.
 • Als de bal over de lijn gaat zonder dat een verdediger of de doelman hem heeft aangeraakt, dan mag de doelman of een van zijn medespelers de bal vanaf het strafschopgebied uittrappen.

Wat is het verschil tussen een vrijschop en een strafschop of penalty?

 • Als er een overtreding gebeurt op een aanvaller die zich in het strafschopgebied bevindt, dan heeft de aanvallende ploeg recht op een strafschop, d.w.z. dat een speler vanop de penaltystip naar de  doelman mag schieten zonder dat er een verdediger tussen hen instaat.
 • Als er een overtreding gebeurt op een aanvaller die zich buiten het strafschopgebied bevindt, dan heeft de aanvallende ploeg recht op een vrijschop, d.w. z. een schot vanop de plaats van de overtreding. De verdedigers mogen een muurtje vormen voor hun doelman.
 • Naargelang de ernst van de overtreding kan de vrijschop rechtstreeks (er mag rechtstreeks op het doel geschoten worden) of, bij een lichte overtreding, onrechtstreeks zijn (er moet een pas gegeven worden voor er op het doel geschoten mag worden).

Wanneer wordt er een gele of rode kaart getrokken?

 • Als de overtreding zwaar genoeg is, kan de scheidsrechter een waarschuwing (gele kaart) aan een speler geven. Dit kan gebeuren bij gevaarlijk spel of ongepast gedrag. Twee gele kaarten tijdens dezelfde wedstrijd leiden tot een uitsluiting. Twee gele kaarten in verschillende wedstrijden leidt tot een schorsing in de daaropvolgende wedstrijd, behalve als die wedstrijd een halve finale of finale is.
 • Als de overtreding heel zwaar is, kan de scheidsrechter onmiddellijk een rode kaart geven: de speler wordt dan uitgesloten zonder dat hij wordt vervangen. Hij wordt dan ook geschorst in de daaropvolgende wedstrijd, behalve als die wedstrijd een halve finale of finale is. Voorbeelden van zeer zware fouten: een aanvaller op een niet-reglementaire manier verhinderen om een doelpunt te maken, een vrijschop verhinderen, opzettelijk gewelddadig en/of gevaarlijk gedrag, de bal met de handen aanraken om een doelpunt te verhinderen (de doelman mag dit natuurlijk wel) enz.

Wie mag de bal met zijn handen aanraken?

 • Enkel de doelman mag de bal met zijn handen of armen aanraken en dit alleen als hij zich in het strafschopgebied bevindt..
 • De andere tien spelers mogen de bal enkel aanraken met hun benen, voeten, hoofd en borst. Als ze de bal toch aanraken met hun handen of armen, dan moet de scheidsrechter beslissen of dit onvrijwillig of opzettelijk was.

Hoe worden ploegen in Braziliëuitgeschakeld?

Er zijn 32 ploegen, 31 ploegen uit de voorrondes van elk werelddeel + Brazilië, het organiserend land

Deze 32 ploegen zijn verdeeld in 8 groepen, ( A tot H) met elk 4 ploegen. Binnen elke groep speelt elke ploeg tegen de 3 andere. België speelt in groep H tegen Algerije (op 17 juni), tegen Rusland (op 22 juni) en tegen Korea (op 26 juni).

Van 28 juni tot 1 juli : De twee eerste ploegen van elke groep (16 ploegen) spelen tegen elkaar in de 8ste finales. De verliezers van elke wedstrijd worden onmiddellijk uitgeschakeld.

Op 4 en 5 juli : de kwartfinales tussen de resterende 8 ploegen.

Op 8 en 9 juli : de halve finales.

Op 12 juli : wedstrijd voor de derde plaats (tussen de verliezers van de halve finales).

Zondag 13 juli:         finale!!!!

Partner Content