Vogel van de dag: de appelvink

Door De Redactie

De appelvink is een grote vink met een opvallend grote snavel en zwarte bef en een oranje kop. Hij heeft een brede witte vleugelstreep en een korte staart met witte punt. Hij heeft veel wit in vleugel en staart.

  • Lengte 18 cm, gewicht 58 g
  • Maximale leeftijd 13 jaar.
  • Wanneer? Hij komt het hele jaar door naar je tuin maar ’s winters is de kans veel groter want trekvogels versterken de aantallen van september tot maart.
  • Hoe aantrekken? De appelvink eet noten, onkruidzaden, gemengd strooizaad, zonnebloempitten. Op de grond, op de voedertafel en in de voederbuis.

Beluister de appelvink:<iframe width="340" scrolling="no" height="115" frameborder="0" src="http://www.xeno-canto.org/embed.php?XC=76365&amp;simple=1"></iframe>

Wil je meer weten over tuinvogels of wil je de meest courante tuinvogels leren herkennen, surf dan naar www.natuurpunt.be/vogelsherkennen.

Tel mee met Het Grote Vogelweekend

Dit weekend, op 2 & 3 februari, tellen duizenden gezinnen tijdens Het Grote Vogelweekend de vogels in hun tuin. Want Natuurpunt wil graag weten hoe het met de mussen, merels, gaaien en spechten gesteld is. In ruil voor jouw telgegevens krijg je een prachtig natuurspektakel cadeau, want er is niets gezelliger dan met het hele gezin naar buiten te kijken om te zien welke acrobatentoeren de vogels in tuin uithalen om van de vetbollen te eten of de voedertafel te plunderen.

Tel ook mee! Lees op www.vogelweekend.be hoe je precies moet tellen, en vul nadien het telformulier in. Tellen is niet moeilijk en iedereen mag meedoen!

Op www.vogelweekend.be kan je ook terecht voor tuintips, foto’s en zangfragmenten om de vogels te herkennen, en ringtones en imitaties van Tom Van Dyck. Zit je toch nog verveeld met een vraag over vogels, dan kan terecht bij de Tuinvogelconsulent (tuinvogelconsulent@natuurpunt.be).

Veel telplezier!

Partner Content