Vrouwen & politiek: Liesbeth Homans

Door De Redactie
Of ze écht zo'n taaie tante is, wat ze heeft met Bart De Wever en waar je haar in het weekend vindt samen met man en zonen? Vlaams-Parlementslid en N-VA-senator Liesbeth Homans over haar harde en zachte kantjes.

Quote: "Ik ging werken om mijn studies te betalen. Ik heb nooit iets cadeau gekregen"

 

Wat Bart voor haar betekent

Je speelde lang de tweede viool, naast Bart De Wever. Maar de laatste tijd kom je zelf meer in de spotlights. Had je dat verwacht?

“Verwacht niet, maar wel gehoopt. Ik werk al jarenlang heel hard en dan word je soms wel eens ongeduldig. Ik word graag de boezemvriendin van Bart De wever genoemd, geen probleem, maar ik ben ook iemand zónder hem. Ik heb meer dan eens gedacht: wanneer gaan de media míj nu eens oppikken? niet om wie ik ben, maar om mijn ideeën. en als het dan toch gebeurt, geeft dat veel voldoening.”

Wat basketbal voor haar betekent

Je hebt ooit zelf in eerste nationale basketbal gespeeld.

“Ja, en ik deed dat ook echt graag. Toen ik nog in de humaniora zat, trainde ik elke avond, en in het weekend speelde ik wedstrijden over het hele land. Maar toen ik begon te studeren en werken, kon ik dat niet meer combineren.”

Heb je je kinderen ertoe aangespoord?

“Nee, Stef heeft er zelf om gevraagd. We zitten natuurlijk wel in dat wereldje. Bart speelt ook basketbal, en van het een komt het ander. Maar het is wel superfijn om iets wat je zelf met zoveel passie hebt gedaan, door te geven aan je kinderen.”

Wat vechten voor haar betekent

Welke waarden geef je je zonen mee?

“Respect, in alle mogelijke facetten. Eerlijkheid. Dankbaarheid. Ik kan het absoluut niet verdragen als mijn kinderen geen dankjewel of alsjeblieft zeggen. Toen ze nog heel klein waren, was ik daar obsessief mee bezig. Ik vind het ook belangrijk dat ze open in de wereld staan.”

Lees het volledige interview met Liesbeth Homans in Libelle 18 (5 mei 2011)

Partner Content