Waarom is huiswerk nodig?

Door De Redactie

"Heb je je huiswerk al gemaakt?" Vanaf volgende week zal je deze vraag regelmatig stellen aan jouw vlijtige studenten. In het nieuwe schooljaar krijgt jouw kind - meestal met een beetje gemor - weer taakjes mee naar huis. Waarom is huiswerk nodig en hoe lang moet een kind ermee bezig zijn? Ontdek het hier!

Waarom is huiswerk eigenlijk nodig?

Juf Sarah van het eerste leerjaar geeft raad

De huiswerkjes dienen als extra oefening, maar ook om ouders te tonen waar we mee bezig zijn. Zo kunnen zij volgen of hun kind de leerstof al dan niet onder de knie heeft.
We voorzien zelfs plaats voor hun opmerkingen. Uiteraard heeft het weinig zin om het huiswerk in de plaats van het kind te maken. Een realistische kijk krijgen op de mogelijkheden van het kind, daar draait het om.

Juf Isabel, titularis in het tweede middelbaar geeft raad

Er staan geen punten op het huiswerk omdat we niet kunnen nagaan door wie en hoe het gemaakt is. Klasoefeningen en toetsen voorbereiden zijn belangrijker. Ik raad ouders aan om dat toch wat te controleren en indien mogelijk de leerstof te overhoren.

Hoeveel tijd moet een kind aan zijn huiswerk besteden?

Juf Sarah van het eerste leerjaar geeft raad

In het eerste leerjaar rekenen we een kwartier voor het huiswerk en een kwartier voor het
lezen. Maximaal een half uur dus, al zijn sommige kinderen er sneller mee klaar.  Naarmate ze ouder worden neemt de tijd voor huiswerk toe.  Volgens het  onderwijstijdschrift Klasse besteedt de meerderheid van de leerlingen uit het secundair
onderwijs gauw anderhalf uur tot twee uur per dag aan huistaken en lessen.

Partner Content