Getty Images

Voorlopig rijbewijs: wat kan en mag er allemaal?

Door De Redactie

Heeft je zoon of je dochter net het voorlopig rijbewijs in handen? Super! Dan kunnen jullie nu samen de weg op om de kennis om te zetten in de praktijk. Maar mag je je zoon of dochter zomaar rijles geven? En wanneer mag je wel en wanneer mag je niet de baan op? Een overzicht!

Alles over het voorlopig rijbewijs

Het voorlopig rijbewijs haal je wanneer je succesvol het theoretisch examen over de wegcode aflegde. Je krijgt dan een attest waarmee je het voorlopig rijbewijs kunt aanvragen bij je gemeentebestuur. Zodra je dit in handen hebt, is er een verplichte oefentijd vooraleer je het praktisch rijexamen kunt afleggen om je definitieve rijbewijs te halen.

Met of zonder begeleider?

Voorlopig rijbewijs mét begeleider

Er zijn twee mogelijkheden voor je voorlopig rijbewijs. De eerste is de optie waarbij de persoon met het voorlopig rijbewijs enkel met een begeleider mag rijden. Let dan op deze zaken:

 • De bestuurder moet minstens 17 jaar zijn
 • Na drie maanden oefenen mag het praktisch examen afgelegd worden (enkel als de bestuurder 18 jaar is), maar je kunt ook gerust wat langer wachten. Het voorlopig rijbewijs blijft immers 36 maanden geldig.
 • Er moet minimaal één begeleider (en maximaal twee) aangeduid worden. Minstens één van de twee moet de bestuurder dan altijd vergezellen tijdens een rit tot die een definitief rijbewijs heeft. Er moet ook een tweede achteruitkijkspiegel voor de begeleider aanwezig zijn. Let op: de bestuurder mag geen andere passagiers dan de begeleiders vervoeren.

En ook voor die begeleiders zijn er enkele voorwaarden:

 • De begeleider moet ingeschreven zijn in België en over een Belgisch identiteitsdocument beschikken
 • De laatste drie jaar mag de begeleider geen rijverbod hebben gekregen
 • De afgelopen drie jaar mag hij of zij ook geen andere leerling-chauffeur begeleid hebben tenzij het gaat om (klein)kinderen, broers, zussen of pleegkinderen (of die van een partner waarmee je getrouwd bent of wettelijk samenwoont).
 • Minstens acht jaar rijervaring met een Belgisch of Europees rijbewijs voor hetzelfde soort voertuig als waarmee de leerling rijdt is een must
 • Als je enkel een aangepast voertuig mag besturen wegens een handicap, dan mag je enkel leerlingen begeleiden die dezelfde voertuigaanpassing nodig hebben
 • Een vormingsmoment volgen is niet verplicht, maar kan wel interessant zijn

Voorlopig rijbewijs zónder begeleider

Als je les volgt bij een erkende rijschool mag je nadien ook zonder begeleider rijden. Je moet wel minstens 20 uur rijles gevolgd hebben en nadien een bekwaamheidsattest ontvangen waarmee de rijschool oordeelt dat je in staat bent alleen verder te oefenen. Hiermee mag je dan je voorlopig rijbewijs aanvragen bij het gemeentebestuur.

Met dit rijbewijs mag iets meer, maar er zijn ook beperkingen:

 • De bestuurder moet minstens 18 jaar zijn
 • Na drie maanden oefenen mag het praktisch examen afgelegd worden. Je kunt ook wat langer oefenen, maar dit voorlopig rijbewijs is wel ‘slechts’ 18 maanden geldig.
 • Je mag maximaal twee passagiers meenemen. Zij moeten wel een Belgisch identiteitsdocument en minstens acht jaar hun rijbewijs hebben. Ze mogen daarbij geen rijverbod gekregen hebben de laatste drie jaar.

Goed om te weten

Met een voorlopig rijbewijs – of je nu met of zonder begeleider werkt – mag je niet rijden tussen 22u en 6u op vrijdag, zaterdag en zondag en op (de vooravond van) wettelijke feestdagen. Je mag er ook niet mee naar het buitenland en rijden met een aanhangwagen is verboden.

Voor een voorlopig rijbewijs B moet je auto verder vanzelfsprekend onder categorie B vallen. Er moeten minstens drie zitplaatsen zijn en voor iedereen veiligheidsgordels aanwezig zijn. En natuurlijk heel belangrijk: aan de achterkant moet je een duidelijk zichtbaar L-teken hebben.

Opgepast: er wordt gepleit voor strengere voorwaarden om je rijbewijs te halen. Het is dus mogelijk dat de regels veranderen in de nabije toekomst. De laatste informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Meer nuttige weetjes over de auto vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content