Wat vertel je jouw kids over de aardbeving en tsunami in Japan?

Door De Redactie
Jij hebt ondertussen al honderden beelden over de verschrikkelijke ramp in Japan zien passeren, maar je kinderen zagen ongetwijfeld ook wel al eens een stukje van het nieuws. Of misschien keken ze mee in de krant terwijl jij aan het lezen was. Dan mag je jezelf verwachten aan een hoop prangende vragen over het hoe en wat van natuurrampen. Maar hoe kan je die het best beantwoorden zonder hen schrik aan te jagen?

Wacht tot ze oud genoeg zijn

Zijn jouw kids jonger dan zeven? Begin dan niet spontaan over de gebeurtenissen, maar wacht af tot ze zelf met vragen omtrent de aardbeving of de tsunami op je af komen. Vanaf 7 jaar kan je ze wel bewust naar het nieuws laten kijken en kan je er voldoende duiding bij geven.

Hou het simpel

Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en manenschijn in de wereld, maar kleine kinderen kunnen niet omgaan met de harde waarheid. Daarom is het heel belangrijk dat je hen bij dit soort tragedies duidelijk maakt dat dit hen niet zal overkomen. Dit kan misschien aanvoelen als liegen aangezien je niet met 100% zekerheid kan voorspellen dat zo’n aardbeving of tsunami ons niet zal overkomen, maar het heeft geen nut om kleine kinderen met een ongerust gevoel op te zadelen.

Stel vragen

Ga er niet van uit dat je weet hoe je kids zich voelen wanneer ze het nieuws te horen krijgen. Het ene kind zal echt bang zijn na het zien van de beelden, het andere kind zal vooral nieuwsgierig zijn naar het hoe en het wat ervan. Dus ga zelf vragen stellen! Is je kind bang? Probeer dan te achterhalen waar het bang van is door voldoende vragen te stellen (misschien heeft je kind een gebouw zien instorten tijdens een nieuwsuitzending en is het nu bang dat dit ook zal gebeuren met het kantoorgebouw van mama of papa?). Zet misvattingen recht en zorg voor een geruststellend gevoel.

Gevoelens zijn ok

Laat je kinderen weten dat het logisch is dat ze bang of nieuwsgierig zijn. Wees nooit boos omdat ze vragen stellen of omdat ze zich bang voelen.

Opvoedingsmoment

Gebruik de gelegenheid om je kinderen iets bij te leren. Misschien is deze ramp in Japan wel het ideale moment om je kinderen aan te tonen dat het een must is om andere mensen uit de nood te helpen. Je kan hen bijvoorbeeld tonen dat jullie geld doneren aan goede doelen. Of misschien is dit wel het moment om een speelgoedinzameling te steunen.

Partner Content