Weg met mos in het gazon

Door De Redactie

Zelfs het mooiste gazon heeft er last van. Mos kan heel vervelend zijn en dit groene tuinkwaaltje is moeilijk weg te krijgen. Gelukkig hebben wij een aantal trucjes die je kunt uitproberen.

 1. Probeer het gebruik van mosbestrijdingsmiddelen te vermijden. Vaak zijn ze niet ecologisch verantwoord en zijn ze heel agressief voor de bodem.
   
 2. Maai het gras nooit te kort. Als het te kort is, groeit het minder snel. Het is zo ook minder goed bestand tegen de zon waardoor het als het ware verbrandt en verdort. En dit zijn net ideale omstandigheden voor mos. Gras is op z’n best als het 4 à 5 centimeter lang is.
   
 3. Mos verschijnt op arme bodems. Bevrucht daarom je bodem goed met compost vooraleer je gras zaait.
   
 4. Mos is dol op een zure bodem. Probeer daarom het zuurgehalte van je gazon te beperken. Vergeet niet dat gras het beste groeit op een licht zure bodem. Zoek daarom een balans. Bepaal de PH waarde van de bodem (je vindt PH-strips in de tuinwinkel). Ligt de PH-waarde tussen 6 en 6,5, dan zit je goed. Is de bodem zuurder, dan moet je kalk toevoegen aan de ondergrond. Zo maakt mos geen schijn van kans.
   
 5. Mos gedijt het best op vochtige bodems, daarom is het van belang om je bodem goed te verluchten en niet te vochtig te laten. Voor je gras zaait, vermeng je de bodem best met compost. Een andere manier om de bodem te verluchten is door om de tien centimeter een mestvork diep in de grond te steken. Zo ontstaan er luchtgaten.
   
 6. Mos houdt ook van schaduwrijke plekken. Is er veel schaduw in je tuin? Zaai dan geen gewoon gras maar schaduwgazon. Of zaai op deze plekken helemaal geen gras. Opteer hier voor planten die weinig licht nodig hebben.

Partner Content