Wel of niet sporten na een hartaanval?

Door De Redactie
Kan je sporten na een hartaanval of moet je het dan net allemaal erg rustig aan doen en je zo weinig mogelijk opwinden?

Het kalm aan doen en zorgen dat je jezelf niet te zenuwachtig maakt; zo luidt het advies van de huisarts opdat je bloeddruk niet alarmerend hoog wordt en je hart niet over zijn toerental gaat. Dan heb je immers een groter risico om opnieuw een hartaanval te krijgen. Tegen alle verwachtingen in is het nu net sporten dat ervoor zorgt dat je bloeddruk verlaagt en je hart minder hard moet pompen om al het bloed door je lichaam te stuwen. Aangepaste beweging is de ideale oplossing en perfecte remedie voor iemand met hartkwalen.

Meteen na de revalidatie kan je rustig starten met bewegen. Kies best voor activiteiten die niet te zwaar zijn en waarin vooral gewerkt wordt aan uithouding en/of krachttraining. Zo verkrijg je een optimaal effect op de conditie van het hart en van je bloedvaten.
vermijd competitiesporten omdat die vaak gepaard gaan met hevige emoties. Ze zijn bovendien te onvoorspelbaar en te intensief.
Deze sporten zijn aangewezen in de periode na een hartinfarct:

  • fietsen (maak dagelijks een kleine fietstocht. Merk je dat het goed gaat kan je de snelheid en de lengte van de tocht opdrijven.
  • wandelen (begin met kleine wandelingen en maak ze geleidelijk langer)
  • joggen (pas als wandelen echt goed gaat)
  • zwemmen (kan in het begin iets te intensief zijn)
  • krachttraining met lichte gewichten (versterkt je spieren en heeft een positief effect op het hart)

LET OP! Bespreek uiteraard eerst met een arts of sporten in jouw geval wel aangewezen is. Soms treden er complicaties op (vb. ritmestoornissen) en dan kan sport afgeraden worden.

Partner Content