Werkgevers enthousiast over het mobiliteitsbudget

Door Diny Thomas

Binnenkort minder wagens, en dus ook minder files, op de weg? Als het van de bedrijven afhangt wél, want maar liefst zes op tien werkgevers wil het mobiliteitsbudget aanbieden aan de werknemers. 

Het mobiliteitsbudget in ‘t kort

Als je als werknemer een bedrijfswagen hebt dan kun je die binnenkort misschien inruilen voor een milieuvriendelijker model. Op voorwaarde dat je baas natuurlijk het mobiliteitsbudget aanbiedt. Met het geld dat je uitspaart door géén bedrijfswagen te nemen, kun je kiezen voor een duurzaam alternatief:

  • een abonnement voor de trein of de bus
  • een fiets
  • een motorfiets
  • een taxi
  • een deelauto
  • een deelstep

Maar er is meer, want je kunt het geld ook gebruiken voor dingen die helemaal niets met je werk te maken hebben. Denk maar aan een huurauto voor op vakantie, of treintickets om met het hele gezin door Europa te reizen. Misschien wil je het wel gebruiken om de huur van je woning te betalen, of om je lening af te betalen? Het kan allemaal. En de centjes die overblijven, die krijg je in cash uitbetaald.

Een groener wagenpark

Het mobiliteitsbudget moet het gigantische wagenpark in ons land groener maken door de werkende mens te stimuleren om niet langer op automatische piloot in de wagen te stappen. Meer nadenken over duurzame alternatieven is al een stap in de goede richting.

De bedrijven zijn alvast enthousiast. Uit een onderzoek van Acerta blijkt dat maar liefst zes op tien werkgevers het mobiliteitsbudget willen aanbieden aan hun werknemers. Of die daar daadwerkelijk gebruik van gaan maken, is nog de vraag. Maar als we de cijfers mogen geloven, dan is meer dan de helft van de werknemers bereid om hun bedrijfswagen in te ruilen voor cash, een kleinere of ecologischere wagen of extra vakantie.

Helemaal vrijwillig

Het mobiliteitsbudget is helemaal vrijwillig. De werkgever is dus niet verplicht om het aan te bieden, maar evengoed kan de werknemer niet ingaan op het aanbod en zijn bedrijfswagen gewoon houden.

Bron: VRT NWS – Beeld: Getty Images

Ook interessant om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content