© Getty Images

Milieubewuster reizen: het kan met deze 9 tips

Door Jolien Thieleman

Reizen brengt altijd wat milieuvervuiling met zich mee, zeker wanneer je ervoor kiest om het vliegtuig te nemen. Maar geen nood: je kunt nog altijd op vakantie gaan, zonder het klimaat te veel te belasten.

Uit de Vakantiebarometer van Europ Assistance, een bevraging bij 10.000 Europeanen, blijkt dat bijna 4 op de 10 Belgen bereid zijn om hun vakantiewijze aan te passen en zo milieuvriendelijker te reizen. Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar wil zelfs bijna één op de twee toegevingen doen voor het milieu. Maar hoe doe je dat dan precies? Hou deze tips alvast in het achterhoofd!

1. Ontdek prachtige plekjes dichtbij

Je hoeft niet altijd ver te gaan om van een leuke reis te genieten. In Europa liggen prachtige plekjes om te ontdekken, die vaak makkelijk bereikbaar zijn met de auto of trein. Of ga voor een vakantie in eigen land: denk maar aan de Kust, de Ardennen, een bruisende stad of de rustgevende Limburgse natuur!

2. Neem de trein

Wist je dat het vliegtuig voor zo’n vijf procent van de broeikasgassen zorgt? Een vliegreis vermijd je dus best, zéker als ze van korte duur zijn. Je kunt in veel gevallen net zo goed de auto of de trein nemen: dat is dikwijls een pak eenvoudiger en soms zelfs sneller.

3. Neem minder bagage mee

Dat is niet alleen makkelijk, maar ook een pak minder belastend voor het milieu. Als je toch met het vliegtuig op reis gaat, dan verbruikt het vliegtuig namelijk meer kerosine als het zwaarder geladen is. Neem je minder gewicht mee, dan zal het vliegtuig ook minder kerosine verbranden én dus minder CO2 uitstoten. Alle beetjes helpen!

4. Vlieg rechtstreeks

Hoe meer tussenstops je tijdens je vliegreis moet maken, hoe meer belastend je vlucht is voor het milieu. Vlieg daarom bij voorkeur rechtstreeks en probeer je CO2-uitstoot te compenseren, door bijvoorbeeld een duurzaam project in ontwikkelingslanden te steunen.

5. Neem het openbaar vervoer

Kies op vakantie een keertje minder voor een taxi en ga met de bus of trein. Dat is vaak aanzienlijk goedkoper én je waant je tussen de echte locals. Ga je toch voor de auto, of heb je misschien een huurwagen nodig? Dan is een elektrische of hybride auto een goed idee. Stippel je route goed uit, zodat je geen nodeloze omwegen maakt.

6. Let op waar je verblijft

Heel wat hotels en verblijven hebben een eco-label en dragen hun steentje bij aan het klimaat: onder andere door de bouwmaterialen die ze gebruikten, de manier waarop ze de ruimte schoonmaken en verwarmen, … Wist je dat je sommige hotels zelfs met ecocheques kunt betalen?

7. Neem je eigen (duurzame) producten mee

Door je eigen cosmetica mee te nemen in herbruikbare flesjes, hoef je de minishampoos en bodylotions van het hotel niet te gebruiken. Zo maak je de afvalberg op je bestemming alleszins niet groter!

8. Wees zuinig met energie

Zet de airco, de lichten en de televisie uit als je je hotelkamer verlaat, al is het maar voor een korte tijd. Hergebruik bovendien je handdoeken en gooi ze niet telkens op de grond, of laat even weten dat je niet élke dag propere lakens wenst. Zo vermijd je dat onnodige wasjes worden gedraaid.

9. Let op wat je koopt

Vertrek je graag naar huis met een leuk souvenir? Kijk dan goed naar wat je koopt en vraag uitleg over de gebruikte materialen. Koop niets dat in massaproductie gemaakt werd, maar steun eerder de lokale ambacht. Leuk voor hen én voor jou, want zo hou je dikwijls een handgemaakt souvenir over aan je reis.

Nog meer reisplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content