Wie is er bang van de Grote Boze Wolf?
Rapunzel die ontvoerd wordt of de Grote Boze Wolf uit Roodkapje, sommige sprookjes lijken ergens wel een beetje op een thriller. Eén op vijf ouders wil geen klassieke sprookjes voorlezen aan hun kinderen, omdat die te beangstigend zouden zijn.
De helft van de ouders weigert ‘Repelsteeltje’ en ‘Rapunzel’ voor te lezen, omdat de hoofdpersonages daarin ontvoerd worden. Ook ‘Roodkapje’ is geen geliefd voorleessprookje. De scène waarin de Grote Boze Wolf grootmoeder opeet vinden vele ouders té beangstigend voor hun kinderen. 1 op 3 ouders zegt dat ‘Roodkapje’ hun kinderen al deed huilen.
Maar het zijn niet altijd de horrorscenario’s en vreemde wezens die ouders tegenhouden om een sprookje voor te lezen. 52% van de ouders wil ook ‘Assepoester’ niet voorlezen. Het verhaal zou verouderd zijn, een jonge vrouw die een hele dag instaat voor huishoudelijk werk is niet meer van deze tijd. Ook met ‘Sneeuwwitje’ hebben veel ouders problemen, ze vinden de term ‘dwergen’ onaanvaardbaar.
Toch kunnen sprookjes vele voordelen hebben. Sprookjes hebben gelukkig altijd een happy end waarin het slechte wordt gestraft en het goede overwint. Sprookjesfiguren als heksen, feeën of de Grote Boze Wolf helpen kinderen bij de ontwikkeling van hun fantasie. En natuurlijk blijven de meeste sprookjes prachtige verhalen om te vertellen aan je kinderen.