Wil de echte An Miller nu opstaan?

Door De Redactie

Altijd vrolijke grietjes spelen, dat werd ze beu. Vooral omdat ze geen meisje-meisje ís, zegt ze zelf. An Miller is ook moeder, van een meisje, en een meisje.

Lees het volledige interview met An Miller in Libelle 9 (1 maart 2012)

An Miller is er het type niet naar om met haar status te koop te lopen. Op haar palmares nochtans al genoeg producties waarvan we haar zouden moeten kennen. In de Gloria, Het Eiland, Dagen zonder Lief, Loft… en nog een hele resem theatervoorstellingen. Momenteel is ze te zien in ’Tot Altijd’, de nieuwste bioscoopfilm van regisseur Nic Balthazar. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Mario Verstraete, een MS-patiënt die van het recht op euthanasie zijn laatste levensdoel maakte. Het is een emotionele prent, een verhaal over vriendschap en afscheid nemen, maar ook hartverwarmend en vol humor. De eerste week dat ’Tot Altijd’ in de bioscoop werd vertoond, was de film al een succes. Meer dan 30.000 mensen gingen kijken. Zelf is ze in haar leven tot nog toe van veel verdriet gespaard gebleven. Een zondagskind? Misschien wel. Maar dan eentje met beide voeten op de grond. En zo bescheiden dat ze bij elke vraag drie keer wil nadenken om niemand voor het hoofd te stoten.

An, de dochter

”Ik was de derde in een rij van drie zussen. Van allemaal had ik de grootste mond. Nochtans kom ik uit een zeer beschermd, katholiek milieu. Veel mogelijkheden om buiten de lijntjes te kleuren waren er niet. Mijn moeder was huisvrouw, mijn vader werkte bij een bank. Tot mijn twaalfde woonde ik in Schoten. Het enige wat ik elke dag deed, was fietsen naar school en weer terug. Dus probeerde ik in de klas mijn grenzen te verleggen. Kattenkwaad uithalen. Zeggen dat ik mijn regels had en aan de juf een maandverband vragen. Dat vond ik stoer. En grappig. Als ik daar nu op terugkijk, was het allemaal niet eens zo erg, maar er werd toch danig tegenin gegaan. Als het uitkwam, werd ik op het matje geroepen. En dan moesten mijn ouders naar school komen en mocht ik het uitleggen. Dat vond ik vreselijk. Mijn ouders waren streng, maar straffen vonden ze niet nodig."

An, de actrice

”Het klinkt misschien gek, maar ik kan mij niet precies herinneren wat mijn belangstelling voor het theater gewekt heeft. We gingen thuis niet vaak naar theatervoorstellingen. In de richting Latijn-Grieks waren we veel bezig met teksten. Zinsbouw, constructies, vertalingen. Dat vond ik fijn. Misschien was dat de trigger? Bovendien is acteren een sociaal gebeuren. Je ontleedt teksten samen, je denkt samen na over hoe je iets kunt brengen, werkt aan eenzelfde doel. Nog altijd is dat mijn drijfveer om voor bepaalde rollen te kiezen. Misschien vind ik de mensen met wie ik in zee ga nog belangrijker dan het scenario. Acteren is een beetje zoals op kamp gaan: je begint aan een avontuur en probeert dat samen tot een goed einde te brengen. In ’Tot Altijd’ speel ik maar een kleine rol, maar Nic Balthazar heeft er toch voor gezorgd dat ik mij heel erg betrokken voelde. Dat was fantastisch."

An, de mama

”Mijn dochters, Lou (7) en Leonce (6), hebben heel wat veranderd in mijn leven. Plots zijn er naast je werk die twee wezentjes die op zijn minst even belangrijk zijn. Het is een cliché, maar het klopt wel. Filip (An Miller is getrouwd met acteur Filip Peeters, nvdr) en ik hebben weinig regelmaat in onze job. We komen niet elke dag op hetzelfde uur thuis. Ik ben soms wel meer thuis dan andere mama’s, maar als ik ’s avonds moet spelen, werk ik op andere uren dan als ik aan het repeteren ben. Dus vind ik structuur en duidelijkheid belangrijk voor mijn kinderen. Of ik er nu ben of niet, ik heb graag dat alles volgens een vast patroon verloopt, soms zelfs tot in het belachelijke. Als er een feestje is, zal ik er toch voor zorgen dat de kinderen op tijd in bed liggen. Misschien mismeester ik hen daarin wel, want ik merk dat andere kinderen er beter tegen kunnen als ze eens langer op blijven.”

 

 

Partner Content