Wil de echte Chris Dusauchoit opstaan?

Door De Redactie
200 afleveringen van het tv-programma Dieren in Nesten blikte hij in. En tussendoor haalde hij de bezem door een Bulgaars weeshuis én vroeg hij zijn vriendin Maya Detiège ten huwelijk. Maar waar wordt Chris Dusauchoit echt warm van?

Quote van de week: "Natuurlijk geloof ik in de ware liefde! Dat is het enige waarin ik geloof, al de rest vind ik overbodig!"

Het is een automatisme geworden: wie Chris Dusauchoit denkt, denkt dieren. Hij verschijnt ook op de afspraak met zijn honden: Mira en Mona. De eerste is gitzwart en al op jaren, de andere is een enthousiaste blonde Golden Retriever puppy. ”Ik neem hen overal mee naartoe”, vertelt hun baasje. ”Het heeft geen zin om een hond te kopen en die vervolgens voortdurend alleen thuis te laten. Mona is net vier maanden en ze gaat mee op café en op restaurant, mee de stad in en op bezoek bij mensen. Ik vind het belangrijk dat ze zich leert te gedragen in allerlei situaties.” Tijdens de rest van het gesprek liggen zowel Mira als Mona rustig aan Chris’ voeten te slapen. Goed bezig, meneer Dusauchoit!

Chris, de dierenvriend

Hoe vaak houden mensen je op straat tegen met een vraag over dieren?
”Regelmatig, inderdaad. Ik krijg ook vaak vragen over het gedrag van hun huisdier. ’Meneer Dusauchoit, mijn poes sproeit in huis sinds we verhuisd zijn. Wat moet ik doen?’ In sommige gevallen kan ik raad geven, maar meestal moet ik naar de dierenarts doorverwijzen. Ik heb dan wel wat ervaring met dieren omdat ik al tien jaar programma’s over ze maak, maar een dierenarts ben ik natuurlijk niet.”

Chris, de wereldverbeteraar

Je hebt ook een groot hart voor mensen. Na het zien van een documentaire over schrijnende toestanden in Bulgaarse weeshuizen, richtte je prompt VZW Help the Children op om hun lot te verbeteren.
”Ik was eigenlijk niet van plan om die vzw op te richten maar die documentaire liet me niet los. De beelden waren keihard en onvergetelijk. Maar wat me vooral in gang heeft gezet, was het feit dat het na de uitzending stil bleef. Er kwamen geen reacties en ik dacht: dat kan toch niet? Het programma stond weliswaar zondagavond laat op Canvas geprogrammeerd, maar daar moesten toch meer mensen naar gekeken hebben? Ik had een lawine aan verontwaardigde reacties verwacht maar er gebeurde niets. En daar was ik echt niet goed van. Zo niet hé!, dacht ik. Als niemand iets doet, doe ik het wel.”

Chris, de Romeo

Aan je inzet voor de Bulgaarse weeskinderen heb je onrechtstreeks ook een lief overgehouden. Toen je de zaak ging bepleiten in het federale parlement, werden jij en Maya Detiège verliefd. Hoe gaat het met jullie?
”Uitstekend, dank je.”

Wonen jullie al samen?
”Nog niet, nee. Op dit ogenblik staan ons nog enkele praktische problemen in de weg. Maar eigenlijk wonen we zo goed als samen. De ene keer in mijn huis, dan weer in het hare. Dat heeft het voordeel dat we deels in de stad wonen – in het weekend. En de weekdagen brengen we door tussen het groen, met de ezels en de honden.”

Lees het volledige interview met Chris Dusauchoit in Libelle 11 (18 maart 2010)

Partner Content