Word een echte vogelspotter

Door De Redactie

Camouflage-outfit, check! Verrekijker, check! Dankzij dit to-do-lijstje ontsnapt straks geen enkele vogel in de tuin aan je aandacht!

Tip 1 – Koop een goede verrekijker

Een verrekijker is onmisbaar voor een echte vogelaar. Kies dus een goed exemplaar uit: een dat comfortabel is en je ogen niet vermoeit. De beste verrekijkers om vogels te spotten, zijn binoculair (dat wil zeggen: voor twee ogen). Ze zijn compact, licht en stevig en de meeste zijn stof- en waterdicht.

Tip 2 – Draag de perfecte outfit

Om vogels te observeren, hoef je je niet te verkleden als soldaat of jager. Vogels zien zo scherp, dat ze je hoe dan ook zullen opmerken. Toch trek je het best iets donkers aan: kaki, donkerbruin, zwart of marineblauw zijn geknipt. Zorg ervoor dat je kleren comfortabel zijn en gemakkelijk zitten, en dat je het niet te warm of te koud krijgt.

Tip 3 – Heb geduld

Wie vogels wil observeren, moet geduld hebben. De beste momenten om vogels te spotten, zijn bij het krieken van de dag en aan het einde van de middag. Zoek eens in de lucht, in de buurt van huizen, in bomen, aan het water en op elektriciteitsdraden.

Tip 4 – Maak geen geluid

Het is niet erg om te praten, maar doe het op fluistertoon. Pas als het echt stil is, kan je het kleinste geluidje opmerken en goed verstopte vogels ontdekken.

Tip 5 – Maak jezelf onzichtbaar

Een vogel observeren zonder hem te storen, is leuker dan hem gejaagd zien opvliegen. Blijf dus altijd op afstand, loop langzaam en vermijd plotse bewegingen. Wie ongezien wil passeren, loopt beter niet door een open veld, maar langs bosraden en hagen. Blijf in de schaduw en loop gebukt als er geen beschutting is.

 

Bron: Libelle Mama – oktober 2012

Tips voor beginnende vogelaars

>> Focus op één vogel tegelijk.

“Vogelgeluiden herkennen is niet simpel. Je hebt daarvoor een getraind oor nodig. In plaats van alles wat je hoort meteen op te zoeken, is het beter om je een tijdje te concentreren op één vogel. Ezelsbruggetjes kunnen helpen. Zo noemt Koen Leysen van Natuurpunt het koolmeesje het pompierke. Zijn zang klinkt als de sirene van een brandweerwagen. Ti-ta-ti-ta.”

 

>> Sta stil, neem je tijd.

“Sta je niet regelmatig stil, dan wandel je elke vogel voorbij. Door te vogelspotten, vertraag je automatisch.”

 

>> Leer van experts (en wees lief voor jezelf).

“Ga in groep op pad als je wil bijleren van de experts, die vaak al heel hun leven met vogels bezig zijn. Zelf beschouw ik me niet als vogelexpert en dat is oké. Voordien lag de lat hoog als ik me ergens in vastbeet, maar bij birdwatching sta ik mezelf toe om niet perfectionistisch te zijn. Een doorbraak.”

Vogels spotten voor doe-het-zelvers

Zin om je vogelkennis aan te scherpen maar geen groepsdier? Deze autodidactische hulpjes zetten je ook solo op weg!

 

1. Doe het volgens het boekje

Er valt heel wat te zeggen over het spotten van vogels, en welk medium leent zich daar beter toe dan een boek? Fluitend door het leven van Agnes Wené (verschenen bij Standaard Uitgeverij/Manteau) is een aanrader van formaat, maar ook De slimste vogelgids mag niet ontbreken in de boekenkast van de echte vogelspotter.

Staat je boekenschap al vol? Weet dan dat je ook op de website van Natuurpunt een weelde aan informatie vindt over vogels, inclusief een soortenpagina en handige tips om actief aan de slag te gaan.

 

2. Gebruik meer dan alleen je ogen

Als vogelspotter gebruik je niet alleen je ogen, ook je oren vertellen je een stuk meer over vogels in de omgeving. Heb je geen geoefend vogeloor? Maak dan gebruik van een app die je helpt om de geluiden te identificeren, zoals Song Sleuth 2.0 (beschikbaar voor Android en iOS). Het werkt een beetje zoals het populaire Shazam voor muziek doet: laat de app een geluid horen, en even later zie je welk vogeltje bij die klanken hoort. Easy!

 

3. Kijk verder dan je neus lang is

De meeste vogels landen niet bepaald voor je neus, waardoor je ze met het blote oog niet altijd waarneemt. Wie verder wil kijken dan zijn reukorgaan lang is, heeft aan een verrekijker een geweldige hulp die vele jaren kijkplezier oplevert. Geen idee welke kijker je nodig hebt? Met de hulp van onze experts in de winkel of deze online keuzehulp vind je gegarandeerd de beste verrekijker voor jouw noden.

Ken je klassiekers: onze 7 meest gespotte bosvogels

Uit onderzoek blijkt dat september dé maand bij uitstek is waarin we het vaakst in het bos te vinden zijn. Top! Maar … hoe zit het met jouw kennis van het lokale wildlife? Sarah Devos van Zondag Bosdag leert je hoe je de 7 meest voorkomende vogels in onze Belgische bossen kunt herkennen.

De grote bonte specht    

© Sarah Devos

Als je één keer een grote bonte specht gehoord hebt, vergeet je dat nooit meer: zijn roffelende ‘trrrrrrrrrrr’ weergalmt door heel het bos. Hun lange tong, die als een tuinslang opgerold zit achterin hun hoofd, steken ze in de zelf geboorde boomholtes om er binnenin de insecten mee te vangen. Wist je trouwens dat de vorm van de spechtenschedel model stond voor gestroomlijnde fietshelmen? Met zijn ingebouwde airbag weet de specht immers als geen ander hoe je harde schokken maximaal kunt incasseren.

De kuifmees    

Van alle mezen is de kuifmees zonder twijfel de hipste. Je herkent hem makkelijk: zijn kapsel is té funky en als hij opgewonden is, staat zijn zwart-witte kuif nog rechter dan gewoonlijk. Net als de zwarte mees houdt hij van naaldbossen. Hij klinkt alleen een beetje scheller en krasseriger. Voor de wat oudere vogelspotter is deze jongen geen onbekende: hij sierde lange tijd de postzegel ter waarde van 1 Belgische frank.

© Sarah Devos

De gaai

© Sarah Devos

De gaai is de alarminstallatie van het bos. Krijgt hij een roofdier in zicht, dan stuurt hij een krassend noodsignaal uit, waarop de andere dieren dekking
 zoeken. Zijn geroep klinkt dan ook toepasselijk luid en schel. Je herkent de gaai makkelijk aan zijn wondermooie verenkleed, met een opvallend stuk blauw-met-zwarte-streepjes aan zijn vleugel. Net een waterverfschilderijtje in de lucht! Gulzig is hij ook: soms draagt hij wel tien eikels in zijn bek, die hij verstopt voor de winter – en ook weer vergeet, waardoor de eik weer verzekerd is van nageslacht.

De boomkruiper en de boomklever

Boomkruipers zijn niet zo bekend. Met hun bruine en witte vlekkenzien ze er een beetje saai uit, en als je niet goed oplet, zou je hem weleens voor een muis kunnen houden. Als deze vogel in een boom naar boven kruipt, doet hij dat met schokjes en in een spiraal. Intussen plukt hij insecten van de boomstam met zijn bek. Ook met zijn droge ‘tih-tih-tih’-roep valt hij amper op in het bos. Ogen en oren open, dus!

De boomklever is het flamboyantere broertje van de boomkruiper. Niet alleen ziet hij er wat fleuriger uit met zijn blauwgrijze verendek en roestbruine buik, hij kent ook een spectaculair trucje. In onze streken is hij namelijk de enige vogel die naar boven én naar beneden kan kruipen, met zijn kop naar voren. Vooral in het voorjaar laat hij graag uitbundig van zich horen, met korte, enthousiaste tsjilpjes. 

© Sarah Devos

De buizerd    

© Sarah Devos

Van alle roofvogels in België en Nederland is de kans het grootst dat je een buizerd in het vizier krijgt. Als hij niet uitrust op een paal, cirkelt hij hoog zwevend in de lucht op zoek naar een prooi. De buizerd heeft één donkere streep onderaan zijn staart, met daarboven enkele dunnere strepen. Op zijn borst zit ook een zogenaamde ‘burgemeestersketting’ en hij maakt een opvallend, miauwend geluid.

De torenvalk    

Mochten roofvogels superhelden zijn, dan zou de torenvalk ‘UV-man’ zijn. Zijn superkracht? Urinesporen van muizen opsporen met zijnogen die ultraviolet kunnen zien. Je ziet een torenvalk soms ‘bidden’ boven een veld of vanop de snelweg, maar met vroomheid heeft dat niets te maken. Hij fladdert ter plaatse in de lucht – staart gespreid, lijf nagenoeg stil – om te checken waar zijn prooi zit. Als hij een hapje in het vizier heeft, zeilt hij er met een rotvaart naartoe.

© Sarah Devos

De bosuil  

© Sarah Devos

Als je ’s nachts plots het magische ‘oe-hoe-hooeee’ van een bosuil door de bomen hoort, waan je jezelf even in een spannende griezelfilm … Met een beetje geluk hoor je er zelfs twee, want uilenparen blijven hun hele leven samen. Geen zin om na zonsondergang op pad te gaan? Dan kun je ook altijd op zoek naar braakballen om het dieet van deze alleseter verder te ontleden. Met zijn dikke, ronde kop en zijn gitzwarte ogen ziet de bosuil er bij daglicht trouwens best sympathiek uit.

Partner Content