Zelf gemaakt!

Door De Redactie

Libelle trakteert je op vier leuke zelfmaakideeën voor kerst.

Vilten hangers en kerstslingers

Dit heb je nodig: ecru, beige, roest, midden- en donkerbruin vilt * bruine en naturel Lumbang minikalebassen * houten kralen van verschillende grootte * lederkoord * beige suède koord * textiellijm

Zo maak je het:
De hangers
Knip vilten stroken van 1 cm breed en 60 tot 90 cm lang. Rol per 2 kleuren het vilt op tot een cirkel en plak hier en daar vast. Maak zo cirkels in verschillende grootte. Rijg en knoop de kralen en kalebassen met het lederkoord aan de viltcirkels. 
De slingers
Knip het suède koord op de gewenste lengte. Rijg en knoop de kalebassen op 20 cm van elkaar aan het koord, met een knoop voor en na elke kalebas. Maak een aantal vilten hangers en rijg er drie houten kralen op. Naai de viltcirkels met de houten kralen tussen de kalebassen op het suède koord.

Vilten rendier

Dit heb je nodig: ecru, midden- en donkerbruin vilt * suède koord * zwarte textielstift * kussenvulling * textiellijm

Zo maak je het:
Neem het rendierpatroon over op papier (verklein het met behulp van een kopieermachine tot de gewenste grootte) en knip het uit. Leg het patroon op het vilt en knip 1 voor- en 1 achterkant. Plak een ecru neus op de kop. Teken ogen, mond, oren en hals op de kop. Plak voor- en achterkant op elkaar met een beetje vulling ertussen. Knip 30 cm suèdekoord, vouw dubbel, rijg door het rechteroor en knoop aan de achterkant samen.

Vilten schoentje

Dit heb je nodig: ecru en bruin vilt * bruin suède koord * bruin DMC borduurgaren * houten kraaltjes

Zo maak je het:
Neem het schoenpatroon over op papier (verklein het patroon met behulp van een kopieermachine: de lengtedoormeter van het zooltje moet ongeveer 10 cm zijn) en knip het uit . Leg het patroon op vilt en knip 1 ecru en 1 bruine schoen + 1 ecru en 1 bruine zool. Leg de ecru en de bruine zool op elkaar. Speld de zool aan de ecru en aan de bruine schoen (ecru aan de buitenkant) en naai rondom met een festonsteek vast. Maak met een perforatietang in de linker- en de rechterschoenhelft, langs de voorrand, 6 gaatjes op 1 cm van elkaar. Rijg het koord erdoor en strik vast. Rijg de kraaltjes aan de koord. Maak een kwastje van de koord en naai dit aan de achterkant van de schoen.

Metallic poef

Dit heb je nodig: drie kant-en-klare poefen van 35 cm hoogte en 55 cm doorsnede * per poef: 2 m gouden, zilveren en roze metallic stof * naaigaren * 120 cm bijpassende koord

Zo maak je het:
Zilveren poef
Meet bovenkant en omtrek van de poef en knip dit na uit de stof, met een naad van 1,5 cm. Knip de zijkanten 15 cm langer voor de onderkant. Naai de achternaad van de zijkant dicht met de goede kanten op elkaar. Speld en naai bovenkant aan zijkant met de goede kanten op elkaar. Naai aan de onderzijde van de zijkant een sleuf van 2 cm. Haal de koord door de sleuf. Trek de hoes voorzichtig over de poef en trek de koord aan de onderkant aan.
Gouden en roze poef
Meet de bovenkant op en verdeel de cirkel in 4 gelijke delen. Meet de omtrek, verdeel in 4 gelijke delen. Knip dit alles na uit stof met een naad van 1 cm. Knip de zijkant 15 cm langer voor de onderkant van de poef. Speld en naai voor de zijkant de 4 delen met de goede kanten aan elkaar, naai voor de bovenkant de 4 delen aan elkaar. Speld en naai de boven- en zijkanten zo aan elkaar dat de naden waar mogelijk doorlopen. Stik alle naden tweemaal door. Werk verder af zoals bij de zilveren poef.

Nog veel meer zelfmaakideeën voor kerst vind je in de Libelle Lifestyle Special Kerst, nog steeds te koop in de winkel voor € 3.

Partner Content